PRISTAL NA ČRNI LISTI

Zaradi Slovenca Apple fasal kazen

Apple mora plačati kazen, ker je sodeloval s podjetjem iz Slovenije in z njegovim družbenikom, ki sta bila uvrščena na črno listo. Njegovega lastnika so povezovali z domnevnim trgovanjem s steroidi.
Fotografija: Apple mora plačati dobrih 400.000 evrov, ker je kršil ameriško prepoved s tem, ko je več kot dve leti sodeloval s podjetjem na črni listi. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Apple mora plačati dobrih 400.000 evrov, ker je kršil ameriško prepoved s tem, ko je več kot dve leti sodeloval s podjetjem na črni listi. FOTO: Reuters

Ameriški tehnološki velikan Apple je pristal, da bo plačal 467.000 dolarjev oziroma 424.000 evrov kazni. Eden najbolj priljubljenih izdelovalcev mobilnih telefonov in zabavne elektronike je kršil ameriško zakonodajo s tem, ko je več kot dve leti, in sicer med 2015 in 2017, sodeloval s slovenskim podjetjem (in z njegovim družbenikom), uvrščenim na ameriško tako imenovano črno listo, je sporočilo ameriško finančno ministrstvo.

Spletni portal Wall Street Journal (WSJ) poroča, da se je na črni listi znašel slovenski razvijalec aplikacij s sedežem v Trzinu, SIS d.o.o. Podjetje danes ne obstaja več, iz arhiva Agencije RS za javnopravne evidence in storitve (Ajpes) pa je razvidno, da je bil družbenik Savo Stjepanović (omenjeni portal piše, da je bil na črno listo uvrščen tudi on). Razlog za uvrstitev na seznam prepovedanih so bile domnevne povezave z mednarodno mrežo trgovanja s steroidi.
 

Apple priznal napako


Slovensko in ameriško podjetje sta sodelovali od leta 2008 pa vse do 2017, ko so v Applu ugotovili, da je slovenski SIS na črnem seznamu ZDA. »O tem smo obvestili tudi oblasti in v celoti sodelovali pri njihovi preiskavi, ki je zdaj končana,« je te dni povedal predstavnik za stike z javnostjo pri Applu. Pojasnil je še, da uvrstitve podjetja na črno listo niso pravočasno zaznali, tako WSJ, saj so podjetje iskali po ključni besedi SIS doo, medtem ko je OFAC v bazi navedel podjetje kot SIS d.o.o.

Spodletelo pa jim je tudi pri identificiranju Stjepanovića. Krivo, da je orodje, ki jim ni prikazalo vseh posameznih uporabnikov, povezanih z računom App Store. Leta 2017 so orodje posodobili in ugotovili, da z omenjenim slovenskim podjetjem ne bi smeli sodelovati.
 

Blokirali celo lastnino


Družbenika podjetja SIS d.o.o. sta bila dva: Savo Stjepanović je imel eno polovico, Gregor Verč pa drugo, je razvidno iz Ajpesovega arhiva. FOTO: Ajpes, posnetek zaslona
Družbenika podjetja SIS d.o.o. sta bila dva: Savo Stjepanović je imel eno polovico, Gregor Verč pa drugo, je razvidno iz Ajpesovega arhiva. FOTO: Ajpes, posnetek zaslona
Urad za nadzor tujih sredstev (OFAC) s finančnega ministrstva je podjetje SIS d.o.o uvrstilo na črno listo februarja 2015. Ameriškim posameznikom in podjetjem so s tem prepovedali poslovanje z njim, s Stjepanovićem, lastnino, ki se je vodila na njegovo ime, pa so blokirali.

Maja 2017 so Stjepanovića in SIS črtali s črne liste.

V času, ko je bilo slovensko podjetje na črni listi, je Apple opravil neposredno 47 izplačil, s strankami, ki so prenesle Sisove aplikacije, pa je strankam Apple zaračunal okoli 1,2 milijona dolarjev (približno 1,07 milijona evrov).


Podjetje SIS iz javnih evidenc izbrisano od leta 2015


Kot smo ugotovili, je podjetje SIS d.o.o. v Sloveniji izbrisano iz javnih evidenc od leta 2015. Stjepanovića, ki je zdaj lastnik drugega podjetja, smo zaprosili za komentar. V stik z njim so poskušali priti tudi ameriški mediji, a se je menda zavil v molk.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije