TEORIJA ALI RESNICA?

Zaradi pogreba dvomijo, da je Prigožin res umrl

»Jasno je, da je živ. Vem, kje živi,« trdi nekdanji profesor na prestižnem Moskovskem inštitutu za mednarodne odnose.
Fotografija: Jevgenij Prigožin. FOTO: Zaslonski posnetek, Telegram
Odpri galerijo
Jevgenij Prigožin. FOTO: Zaslonski posnetek, Telegram

Pogreb Jevgenija Prigožina, vodje Wagnerja, je bil včeraj na pokopališču Porohovskoje pod strogim varovanjem in zavit v tančico skrivnosti.

Rusija je sicer uradno potrdila, da je Prigožin umrl v letalski nesreči, kljub temu pa špekulacije o tem, ali je sploh bil na letalu, obstajajo že od dne, ko je bila o nesreči obveščena javnost. Nekateri namigujejo, da so bile uradne izjave in pogreb pravzaprav del dovršene prevare.

Del te prevare na pogrebu naj bi bila, kot je pisal portal Daily Mail, domnevna žena razvpitega Jevgenija Prigožina, ki so jo videli na njegovem torkovem pogrebu, pravzaprav žena njegovega dvojnika. Ljubova Prigožin (52), domnevajo, je bila umaknjena in nadomeščena. Nekateri ruski mediji so pisali, da je ženska, ki so jo videli na pogrebu v Sankt Peterburgu, pravzaprav Irina Krasavina, žena njegovega glavnega dvojnika Leonida Krasavine. Drugi poročajo, da so omenjeni ženski novinarji na začetku samo zamenjali – ženo dvojnika so imeli za pravo vdovo.

Leonid Krasavin je eden od znanih Prigožinovih dvojnikov, ki jih je uporabljal Wagnerjev šef. To so ugotovili, ko so med preiskavo na njegovem domu našli tri potne liste na Prigožinovo ime, a s Krasavinovimi fotografijami, kjer so odkrili tudi slike Prigožina z različnimi maskami. Proekt pa piše, da je Krasavina nekdanji jetnik iz Sankt Peterburga, ki si je spremenil ime in postal soimenjak šefa Wagnerja.

Varovanje in nobenega trupla

Med pogrebnim obredom ni bilo odprte krste, okoli pokopališča pa so postavili krog oboroženih stražarjev, ki so preprečili, da bi se kdo približal grobu, na katerem je na nagrobniku pisalo »mrtev ali živ«, poročajo tuji mediji. Prisotnih je bilo le nekaj izbranih gostov, med njimi domnevni Prigožinova vdova in hči. 

Vsaka nejasnost na pogrebu pa spodbudi domišljijo ljudi in zaseje dvome, še posebej v času, ko uradna Moskva okoliščin nesreče noče preiskati po mednarodnih pravilih.

Prigožin je »živ, zdrav in svoboden«

Kremelj je zanikal, da bi bil vpleten v nesrečo, v kateri je po uradnih podatkih umrlo deset ljudi. Poleg Prigožina še dva glavna poročnika njegove skupine Wagner in štirje telesni stražarji. Številni analitiki pa menijo, da je sumljiva nesreča pravzaprav maščevanje Vladimirja Putina.

Letalska nesreča se je zgodila dva meseca po tem, ko so Prigožin in njegovi plačanci uprizorili kratek upor proti ruskemu vojaškemu vodstvu, ki je predstavljal največji izziv vladavini ruskega predsednika, odkar je leta 1999 prišel na oblast.

Prigožin je »živ, zdrav in svoboden«, trdi politični analitik dr. Valerij Solovej, nekdanji profesor na prestižnem Moskovskem inštitutu za mednarodne odnose, šoli za urjenje vohunov in diplomatov.

Trdi, da so ruske oblasti lagale o najdbi njegove DNK na truplu in da se Prigožin skriva v neimenovani državi.

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije