KOMERCIALNI POLETI

Zapisali so se v zgodovino

Četverica civilistov prvič v vesolje. Po treh dneh so se srečno vrnili.
Fotografija: Prvi štirje civilisti v vesolju: Jared Isaacman, Sian Proctor, Hayley Arceneaux in Chris Sembroski
Odpri galerijo
Prvi štirje civilisti v vesolju: Jared Isaacman, Sian Proctor, Hayley Arceneaux in Chris Sembroski

Elon Musk in Jeff Bezos sta letošnje poletje storila prvi korak k uresničitvi svojih sanj in k novemu poglavju v raziskovanju vesolja – komercialnim poletom. Oba sta tudi že sama odletela v Zemljino orbito, da bi se prepričala, da so poleti za popolne laike, ki za seboj nimajo let treningov in izkušenj v breztežnostnem prostoru, tudi varni, zdaj pa so na krovu kapsule, ki jo je med zvezde izstrelila Muskova družba SpaceX, v orbito poleteli tudi prvi štirje civilisti, ki so se po treh dneh tudi uspešno vrnili domov.



Ekipo je vodil milijarder Jared Isaacman, koliko je plačal za to edinstveno izkušnjo, ostaja skrivnost, pridružili pa so se mu trije popolni neznanci, ki jih je sicer izbral sam. Družbo so mu delali 51-letna geologinja Sian Proctor, 29-letna zdravstvena delavka Hayley Arceneaux, ki je v otroštvu prebolela kostnega raka, in 42-letni podatkovni inženir Chris Sembroski. V soboto zvečer po lokalnem času je sonda uspešno pristala v Atlantskem oceanu ob obali Floride, kjer so četverico nato pobrali SpaceXovi čolni.

Pristali so v Atlantskem oceanu ob obali Floride. FOTOGRAFIJI: Spacex Via Reuters
Pristali so v Atlantskem oceanu ob obali Floride. FOTOGRAFIJI: Spacex Via Reuters
»To je bila za nas hudičevo naporna vožnja, a šele začeli smo,« se je po pristanku prek radijske zveze oglasil Issacman, prek twiterja pa je celotni ekipi za podvig ter varno vrnitev čestital Musk. Oglasil se je tudi glavni mož misije Todd Ericson, ki je na novinarski konferenci ponosno povedal: »Dobrodošli v novi dobi vesoljskih poletov. Po današnjem dnevu bodo potovanja v vesolje postala veliko bolj dosegljiva tudi za povsem običajne ljudi.«

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije