ZEMLJEVID MILIJARDERJEV

Žalostna slika: tako revni smo Slovenci

Ob tem podatku o številu milijarderjev v Sloveniji se boste nasmejali ali pa razjokali.
Fotografija: FOTO: Jakub Marian, zaslonska slika
Odpri galerijo
FOTO: Jakub Marian, zaslonska slika

Nov tematski zemljevid Evrope, ki kroži po spletu, prikazuje, koliko milijarderjev je v posameznih evropskih državah leta 2018. Ob zemljevidu se je pomudil 29-letni češki jezikoslovec, matematik in umetnik Jakub Marian, ki svoja razmišljanja in analize zapisuje tudi na blogih in v knjigah.

Podatke je pridobil s Forbesovega seznama najbogatejših. Na zemljevidu je tako mogoče razbrati število milijarderjev na 10 milijonov prebivalcev kot tudi dejansko število milijarderjev glede na število prebivalcev. Za primerjavo v ZDA živi 18 milijarderjev na 10 milijonov prebivalcev oziroma 585 milijarderjev skupaj, na Kitajskem jih je skupaj 373 oziroma 2,7 na 10 milijonov ljudi, na Japonskem skupaj 35 oziroma 2,8 na 10 milijonov ljudi.

Število milijarderjev v letu 2018 v Evropi. FOTO: Jakub Marian
Število milijarderjev v letu 2018 v Evropi. FOTO: Jakub Marian

Kot zanimivost Marian navaja dve mikrodržavi Monako in Liechtenstein, ki imata glede na število prebivalcev največ milijarderjev oziroma vsaj po enega. V Luksemburgu ni nobenega milijarderja, čeprav jih je še leta 2014 živelo vsaj 17, sicer pa nihče od njih ni imel tudi državljanstva.

Nekoliko neprijetna oziroma žalostna slika prihaja iz Slovenije oziroma iz balkanske regije, a bolje ni niti v drugih slovanskih državah. Rusija je seveda po pričakovanjih na vrhu seznama s 101 milijarderjem, sledijo ji Ukrajina (7), Poljska in Češka s šestimi in Slovaška z enim milijarderjem. Ostale slovanske države Belorusija, Srbija, Makedonija, BiH, Bolgarija, Črna gora, Hrvaška in Slovenija se ne morejo pohvaliti niti z enim samim.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije