LJUBEZEN MED VOJNO

Zaljubljena Ukrajinca pričakujeta otroka, kljub temu da je on še vedno poročen

Njegova žena je kot mnoge druge Ukrajinke pobegnila pred ruskimi napadi in zapustila državo.
Fotografija: Simbolična fotografija. FOTO: Serhii Sobolevskyi Getty Images/istockphoto
Odpri galerijo
Simbolična fotografija. FOTO: Serhii Sobolevskyi Getty Images/istockphoto

V Ukrajini že več mesecev divja vojna. Kljub številnim smrtnim žrtvam pa iz oblegane države prihajajo tudi lepe ljubezenske zgodbe. Za Politico sta spregovorila Petro in Tetjana. Ko so februarja ruske bombe začele padati na Ukrajino, je samska 36-letna pisateljica iz zahodne Ukrajine Tetjana že dlje časa gojila čustva do Petra, osem let starejšega medijskega strokovnjaka. Bila je samo ena velika težava: Petro je bil že poročen, a je bil v tem zakonu nesrečen. Potem pa se je začela uničujoča ruska invazija, ki je zatresla življenja milijonov Ukrajincev. Ona je za kratek čas pozabila na morebitni ljubezenski trikotnik in se vrgla v prostovoljno delo. Pomagala je beguncem in vojski. »Najpomembnejša stvar je bila zmaga. Moje življenje se mi ni zdelo tako pomembno.«

Živita skupaj in pričakujeta otroka

Petrova žena je nato kot mnoge druge Ukrajinke pobegnila pred ruskimi napadi in zapustila državo. Petro, ki mu je prepovedan izhod iz države, pa je ostal. Zdaj Tetjana in Petro že živita skupaj in pričakujeta otroka. Petrova žena, ki je še vedno v tujini, čaka na termin na ukrajinskem veleposlaništvu, da podpiše ločitvene papirje. Za Politico je dejala, da bi jo včasih skrbelo, kaj bi si o tem, da je v razmerju s poročenim moškim, mislili drugi ljudje. V položaju, v katerem je sedaj, pa pa po njenih besedah te stvari postanejo nepomembne. Zdaj se zaveda, da jim vsak dan grozi nevarnost, zato želi ceniti vsak trenutek. Po poročanju omenjenega medija se tudi sicer številni Ukrajinci na vojno stanje odzivajo tako, da živijo in cenijo vsak dan posebej, uživajo v novih odnosih ter končujejo stare, ki jih ne osrečujejo. Na ta način si tudi ustvarjajo povsem nova življenja. 

Lani občutno več rojstev

Od 24. februarja do 6. oktobra letos je bilo v ukrajinskem elektronskem zdravstvenem sistemu registriranih 68.277 nosečnic. V enakem obdobju lani jih je bilo 146.675.

Po podatkih ZN je bilo od konca februarja 2022 v Ukrajini ubitih več kot 6000 civilistov, a menijo, da je dejansko število veliko višje. Ukrajina ne razkriva števila svojih vojaških žrtev, a septembra je poveljnik oboroženih sil dejal, da je bilo ubitih že skoraj 9000 ljudi, še 7000 jih pogrešajo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije