VALENTINOV ČUDEŽ

Zakonca dneva ljubezni ne bosta pozabila

Valentinovo bosta odslej praznovala samo še doma. Ugledna znanstvenika sta čudežno preživela.
Fotografija: Romantičen sprehod se je sprevrgel v nočno moro. (Fotografija je simbolična). FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Romantičen sprehod se je sprevrgel v nočno moro. (Fotografija je simbolična). FOTO: Guliver/Getty Images

Valentinov čudež, jima pravijo reševalci, kajti 77-letna Carol Kiparsky in njen pet let mlajši Ian Irwin mož iz Kalifornije sta se na dan ljubezni odpravila na romantičen sprehod, potem pa se izgubila in nazadnje komajda ubežala smrti. Več kot teden dni sta tavala po gozdovih 50 kilometrov severno od San Francisca, povsem neustrezno opremljena za nizke temperature, preživela sta po zaslugi velikanske sreče, pravijo oblasti.
 

Bila sta daleč od vode


Verjetno pa tudi svojega poklica, kajti 16. februarja se ugledna akademika nista udeležila pomembnega predavanja, zato so zaskrbljeni sodelavci začeli poizvedovati pri njunih sorodnikih in izvedeli, da sta odpotovala na romantični oddih. A koče dan po valentinovem, kot je bilo predvideno, nista zapustila, so ugotovili oskrbniki, v njej pa odkrili še vso prtljago prijetnega para, tudi telefona, njun avtomobil je bil parkiran na dvorišču. Zakonca iz Pala Alta sta se najverjetneje odpravila na pohod in se izgubila, so opozorili in nemudoma sprožili reševalno akcijo.

Teden dni sta bila brez hrane, zdaj že okrevata. VIR: Youtube
Teden dni sta bila brez hrane, zdaj že okrevata. VIR: Youtube

Po več dneh in temeljitem iskanju, pri katerem so sodelovali psi in droni, so reševalci skorajda izgubili upanje, potapljači so pregledovali tudi tamkajšnje reke, a sta bila zakonca daleč od vodnih virov, se je izkazalo; nazadnje so ju pretresena in podhlajena našli v gosto poraščenem predelu, povsem nemočna. Carol je začela peti, da bi pritegnila pozornost prizadevnih mož. Če bi ju odkrili par ur pozneje, bi bilo morda prepozno, so ugotovili reševalci.

Carol, ki je bila še nekoliko pri močeh, je pred dnevi poskušala celo sama poiskati pomoč, zato je za nekaj časa zapustila moža. Da bi našla pot nazaj, je po drevesih izobešala kose svojega šala, ki ga je raztrgala, a se je potem raje vrnila k onemoglemu Ianu, je pozneje pojasnila. Zakonca – on je uveljavljeni znanstvenik, vodilni na področju raziskovanja parkinsonove bolezni, ona pa ugledna lingvistka s številnimi objavljenimi deli – sta bila več kot en teden brez hrane, vodo sta pila iz luž.


Na valentinovo sta se v lahkih oblačilih, saj so bile dnevne temperature prijetne, odpravila na romantičen sprehod, a ju je ujela noč, nato sta se znašla v pravi nočni mori. Prihodnji dan ljubezni bosta proslavila v zavetju varnega in toplega doma, sta že sklenila Carol in Ian, ki na srečo že okrevata. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije