Zagorel respirator in ubil pet ljudi

Kriva stara in preobremenjena oprema V Rusiji vse več okužb, a rahljajo ukrepe
Fotografija: Kdo bo odgovarjal za smrt bolnikov? FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Kdo bo odgovarjal za smrt bolnikov? FOTO: Reuters

Požar naj bi zakrivil kratki stik pri respiratorju, se glasijo prve ugotovitve po tragediji, v kateri je zaradi vdihavanja strupenih snovi umrlo najmanj pet bolnikov s covidom-19 na oddelku za intenzivno nego.

Kdo bo odgovarjal za smrt bolnikov? FOTO: Reuters
Kdo bo odgovarjal za smrt bolnikov? FOTO: Reuters

Ogenj, ki je izbruhnil v zgodnjih jutranjih urah v šestem nadstropju ustanove, se je razširil na okoli deset kvadratnih metrov, reševalne ekipe so zato evakuirale 150 bolnikov, da bi preprečile še več žrtev, gasilcem pa je uspelo zublje obvladati v par minutah. Policija preiskuje okoliščine tragedije in možnost povzročitve smrti iz malomarnosti, bolnišnično osebje pa je pojasnilo, da vsi ventilatorji zaradi številnih hudo bolnih delujejo s polno močjo, čemur je sledila prevelika obremenitev, stroka pa opozarja, da stara bolnišnična oprema in infrastruktura že dolgo potrebujeta zamenjavo in prenovo. Konec tedna je zagorelo tudi v bolnišnici v Moskvi, najverjetneje prav tako zaradi kratkega stika na enem od respiratorjev. Umrla je starejša bolnica, 295 ljudi so evakuirali.

Rusija je zdaj eno največjih žarišč okužb z novim koronavirusom, poroča STA, po številu okužb, krepko čez 220.000, je tretja na svetu. Obolelih je vsak dan več, smrtnih žrtev je bilo že čez 2000, a je predsednik Vladimir Putin kljub temu napovedal rahljanje nekaterih ukrepov in »konec dela prostih dni«, vlada pa mora do 1. junija pripraviti načrt za okrevanje gospodarstva.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije