PROTITERORISTIČNA OPERACIJA

Začetek vojne na pragu Evrope: slišijo se sirene in detonacije (FOTO in VIDEO)

Azerbajdžan je začel operacijo za zavzetje Gorskega Karabaha.
Fotografija: FOTO: Gleb Garanich Reuters
Odpri galerijo
FOTO: Gleb Garanich Reuters

Azerbajdžan je začel vojaško operacijo za zavzetje regije Gorski Karabah na Kavkazu, kjer živijo predvsem Armenci, je danes sporočilo obrambno ministrstvo v Bakuju. Nekaj ur prej je Azerbajdžan sporočil, da je v eksplozijah min na območju umrlo šest Azerbajdžancev, in za to obtožil armenske separatiste.

Protiteroristična operacija lokalnega značaja

Ministrstvo je še sporočilo, da gre za protiteroristično operacijo lokalnega značaja za vzpostavitev ustavnega reda v Gorskem Karabahu. Z njo naj bi dosegli umik armenske vojske iz regije, kot določa sporazum o prekinitvi ognja v Gorskem Karabahu iz leta 2020. Popoln umik armenskih sil iz Gorskega Karabaha in razpustitev separatističnega režima v regiji je po navedbah ministrstva edini način za dosego miru in stabilnosti v regiji.

image_alt
Pred evropskim pragom nov konflikt, lakota hrani sovraštvo: v vrsti za kruh padajo v nezavest (VIDEO)

Azerbajdžansko obrambno ministrstvo je zatrdilo, da obstreljujejo le vojaške cilje. Kot so dodali, v okviru operacije uporabljajo zelo natančno orožje na frontni črti in v notranjosti.

Sporočili so še, da armenski separatisti v Gorskem Karabahu sistematično obstreljujejo azerbajdžanske položaje ter nenehno podstavljajo mine na azerbajdžanskem ozemlju. Armeniji pa so očitali kopičenje vojske.

Po navedbah obrabnega ministrstva v Bakuju je Azerbajdžan po začetku operacije vzpostavil humanitarne koridorje za evakuacijo prebivalstva z ogroženega območja.

Azerbajdžan je tudi poudaril, da je večkrat opozoril na kršitve prekinitve ognja, ki je ob posredovanju Rusije leta 2020 končala vojno med sosedama, in jih označil za resen vir ogrožanja miru in stabilnosti v regiji.

Sedanje vodstvo Gorskega Karabaha je obtožbe Bakuja zavrnilo. 

Obrambne sile so spoštovale prekinitev ognja, je v sporočilu za javnost zapisalo tamkajšnje obrambno ministrstvo. Obtožbe o kršitvi premirja pa so označili za lažne. Armenija sicer zanika, da bi imela v Gorskem Karabahu svojo vojsko, kar je obrambno ministrstvo v Erevanu poudarilo tudi danes.

Azerbajdžansko obrambno ministrstvo je zatrdilo, da obstreljujejo le vojaške cilje. FOTO: Public Tv Via Reuters
Azerbajdžansko obrambno ministrstvo je zatrdilo, da obstreljujejo le vojaške cilje. FOTO: Public Tv Via Reuters

Azerbajdžan je začel operacijo za zavzetje Gorskega Karabaha. FOTO: Artsakh Public Tv Artsakh Public Tv Via Reuters
Azerbajdžan je začel operacijo za zavzetje Gorskega Karabaha. FOTO: Artsakh Public Tv Artsakh Public Tv Via Reuters

Ubiti in ranjeni civilisti

V azerbajdžanski operaciji v Gorskem Karabahu na jugu Kavkaza je bilo ubitih najmanj 25 ljudi, več deset pa jih je bilo ranjenih, so danes sporočile armenske separatistične oblasti v regiji, kjer živijo večinoma Armenci. Na azerbajdžanski strani so medtem prav tako zabeležili prvo civilno žrtev. Azerbajdžan je sicer sporočil, da je po začetku operacije vzpostavil humanitarne koridorje za evakuacijo prebivalstva z ogroženega območja.

Azerbajdžan armenske separatiste pozval k predaji in pogovorom

Azerbajdžan je armenske separatiste v regiji Gorski Karabah, kjer so sile Bakuja danes sprožile vojaško operacijo za zavzetje regije, pozval k pogovorom, vendar le, če bodo prej položili orožje. Iz Moskve so medtem sporočili, da ruske mirovne sile v regiji sodelujejo pri evakuaciji civilistov. Turčija je operacijo Azerbajdžana označila za nujno.

 

 

 

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije