CEPLJENJE

Začenja se zares: cepivo že prihodnji teden na voljo po vsej državi

Velika Britanija je prva država, ki je za splošno uporabo odobrila cepivo proti covidu 19.
Fotografija: V Veliki Britaniji začenjajo cepljenje prihodnji teden. FOTO: Gettyimages
Odpri galerijo
V Veliki Britaniji začenjajo cepljenje prihodnji teden. FOTO: Gettyimages

Velika Britanija je prva država na svetu, ki je za splošno uporabo odobrila cepivo proti covidu 19 nemškega biotehnološkega podjetja BioNTech in ameriškega farmacevtskega velikana Pfizer, v državi pa bo na voljo od prihodnjega tedna, je danes sporočila britanska vlada.

»Vlada je danes sprejela priporočilo neodvisne regulatorne agencije za zdravila in zdravstvene izdelke (MHRA), da za uporabo odobri cepivo Pfizer-BioNTech proti covidu 19,« so sporočili z ministrstva za zdravje. »Cepivo bo po vsej Veliki Britaniji na voljo od prihodnjega tedna.«

Britanski regulator MHRA je sporočil, da je cepivo, ki nudi do 95-odstotno zaščito pred covidom 19, varno in se lahko začne uporabljati naslednji teden, poroča BBC. Cepljenje se bo lahko začelo prihodnji teden, prednost pa bodo imele ogrožene skupine, kot so oskrbovanci v domovih za starejše ter zdravstveno in negovalno osebje.

Velika Britanija je že naročila 40 milijonov odmerkov cepiva, kar zadošča za cepljenje 20 milijonov ljudi. V kratkem bo na voljo približno 10 milijonov odmerkov, prvih 800.000 pa jih bo v Veliko Britanijo prispelo v prihodnjih dneh. »Zdravstvena služba je pripravljena na največje cepljenje v zgodovini naše države,« je povedal izvršni direktor NHS Simon Stevens. 

Na cepljenje se pripravlja približno 50 bolnišnic, točke za cepljenje pa vzpostavljajo tudi drugod, med drugim tudi v konferenčnih centrih. Čeprav se lahko cepljenje začne, pa morajo ljudje še naprej upoštevati pravila in ukrepe, sprejete za preprečevanje širjenja koronavirusa, pri tem poudarjajo strokovnjaki.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije