KORONAUKREPI

Začasno bolnišnico odpirajo na stadionu v glavnem mestu

Najprej naj bi sprejela 500 pacientov s covidom 19, po potrebi pa do tisoč.
Fotografija: Stadion, kjer je svoje tekme igrala poljska nogometna izbrana vrsta, bo služil kot začasna bolnišnica. FOTO: Agencja Gazeta, Via Reuters
Odpri galerijo
Stadion, kjer je svoje tekme igrala poljska nogometna izbrana vrsta, bo služil kot začasna bolnišnica. FOTO: Agencja Gazeta, Via Reuters

Težav z vse bolj polnimi bolnišnicami nimamo samo v Sloveniji. Poljska, kjer v zadnjih tednih skoraj dnevno podirajo rekorde novopotrjenih okužb, namerava odpreti začasno bolnišnico kar na nacionalnem stadionu v Varšavi, je sporočila tamkajšnja vlada.
 
Preberite tudi:

Po Sloveniji že postavljajo zabojnike, cena pa vrtoglava



Ob vse večjem številu okuženih zdravniki opozarjajo, da primanjkuje zdravstvenega osebja, bolniških postelj in osebja. Bolnišnica, ki jo bodo vzpostavili v dvoranah na stadionu, naj bi imela 500 postelj za bolnike s covidom 19, lahko pa se bo širila, tako da bo sprejela tisoč bolnikov. Prve paciente naj bi sprejela že ta teden. Podobne bolnišnice naj bi načrtovali tudi drugje.


Poljska vlada pa ne namerava zapreti pokopališč ali prepovedati Poljakom potovati po državi za 1. november. Pred dnevi je vlada pozvala Poljake, naj se zadržujejo doma, ter ukazala zaprtje telovadnic in bazenov, omejila je delovanje restavracij, pouk za vse srednje šole in univerze pa je preusmerila na učenje na daljavo. Čeprav se želi vlada premierja Mateusza Morawieckija izogniti razglasitvi karantene, pa strokovnjaki opozarjajo, da to ne bo mogoče, če se bo epidemiološke slika še naprej slabšala.

Nekaj podobnega kot Poljska namerava tudi Češka, ki pa bo začasno bolnišnico postavila v sejemski dvorani v Pragi. Češka je po številu okužb trenutno najhuje prizadeta evropska država. Češka vojska je tako že začela postavljati začasno bolnišnico, kamor je prispel prvi konvoj 29 vozil s približno 165 tonami zdravstvenega materiala. Bolnišnica naj bi služila kot rezerva v primeru preobremenjenosti zdravstvenega sistema, opremljena pa je tudi z operacijsko dvorano, intenzivno postajo in lekarno, poroča STA.

Premična bolnišnica Role 2. FOTO: Slovenska vojska
Premična bolnišnica Role 2. FOTO: Slovenska vojska

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije