OBNOVA

Za zvonik posekali kraljeve hraste

Prenova zvonika Notre-Dame bo končana 2024. Dvestoletna drevesa so visoka skoraj 20 metrov.
Fotografija: Slovito katedralo je 2019. zajel požar. FOTO: Benoit Tessier/Reuters
Odpri galerijo
Slovito katedralo je 2019. zajel požar. FOTO: Benoit Tessier/Reuters

Več kot dvesto let so kraljevala v gozdu Bercé, zdaj pa bodo postala večna v prenovljeni katedrali. Osem hrastovih dreves bo namreč odločilnih pri prenovi zvonika Notre-Dame, so sklenili odgovorni arhitekti, ki so za izgradnjo iskali točno določene mere drevesa.

Les se bo sušil do leta in pol. FOTO: Reuters
Les se bo sušil do leta in pol. FOTO: Reuters
Spomnimo, aprila 2019 je izbruhnil požar in pogoltnil dragocen kos francoske kulturne dediščine in enega od pariških simbolov, a oblasti zagotavljajo, da bo Notre-Dame znova odprt za javnost leta 2024, če bo pandemija covida-19 omogočala nemoteno nadaljevanje prenove.

Ta naj bi bila po prvotnih načrtih povsem sodobno naravnana, tako je predsednik Emmanuel Macron še lani razglašal, da naj bi okoli 96 metrov visok glavni zvonik preoblikovali v povsem modernem slogu, a so se potem na olajšanje umetnostnih zgodovinarjev in zapriseženih zagovornikov klasične arhitekture, sploh ko gre za tako dragoceni spomenik svetovnega slovesa, odločili za rekonstrukcijo nekdanje oblike. To pa je postopek občutno podaljšalo, kajti treba je bilo najti ustrezna drevesa, ki bi jih predelali in uporabili za podporo zvonika.



Pri iskanju rešitev so jim pomagali droni, ki so prečesavali gozdove na zahodu Francije, dokler niso našli osmih lepotcev, s premerom debla okoli 90 centimetrov in visokih skoraj 20 metrov, seveda brez vidnih poškodb. Več kot 200 let so rasli v nekdanjem kraljevem gozdu Bercé; kot piše zgodovina, so jih posadili po naročilu kralja Ludvika XIV., ki je kakovostni les potreboval za jamborje v francoski mornarici.



Njihovo poslanstvo, pa čeprav dve stoletji pozneje, ostaja zvesto nacionalnim interesom, poroča CNN; kljub peticijam okoljevarstvenikov jih bodo do konca marca posekali, potem pa jih sušili od leta do leta in pol. Vsako je vredno približno 15.000 evrov, pri zgodovinski prenovi pa se bodo pridružila še več kot 1000 drugim, manjšim drevesom iz več kot 200 gozdov po državi, ki jih bodo porabili za prenovo. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije