Za torbo 44 tisočakov

Na dražbi so prodali potovalko kraljice Marije Antoanete. Pričakovali so do 10.000 evrov, dobili skoraj petkrat več.
Fotografija: Marija Antoaneta je bila zadnja francoska kraljica. FOTOGRAFIJI: Wikipedia
Odpri galerijo
Marija Antoaneta je bila zadnja francoska kraljica. FOTOGRAFIJI: Wikipedia

V Franciji je pred dnevi potekala dražba kraljevih predmetov, na kateri so ponujali tudi potovalno torbo, ki je nekoč pripadala kraljici Mariji Antoaneti. Zanjo so pričakovali med 8000 in 10.000 evri, prodali pa so jo za neverjetnih 43.750. Potovalka je narejena iz lesa in usnja, podloga je iz nebeljenega platna.

Marijinega moža, kralja Ludvika XVI., so usmrtili le nekaj dni pred njo.
Marijinega moža, kralja Ludvika XVI., so usmrtili le nekaj dni pred njo.
Na pokrovu je še vedno viden napis »kraljeva soba št. 10«, na njem je kos usnja, na katerem so bile nekoč najbrž kraljičine začetnice ali grb. Zanimanje za kraljičino torbo je bilo menda izjemno, tako med dražitelji v dvorani kot med tistimi na telefonski zvezi in prek spleta. Dražbena hiša je ponujala še veliko servieto iz blaga, na kateri je izvezen simbol nekdanje francoske monarhije, t. i. fleur-de-lis, in tudi zanj so iztržili veliko več, kot so pričakovali. Uporabili so jo med kraljičinim kronanjem, neznani kupec je zanjo odštel 14.500 evrov. Pramen las Marijinega moža, kralja Ludvika XVI., so prodali za 4000 evrov.


Zanimanje za reči, ki so nekoč pripadale Mariji Antoaneti, zadnji francoski kraljici, ki so jo, staro komaj 37 let, obsodili veleizdaje in obglavili, sicer ni nič novega. Že leta 2018 so na dražbi ponujali zbirko njenega nakita, in zbiratelji so ga takoj razgrabili. Ko so se Marija Antoaneta, njen mož in otroci sredi francoske revolucije pripravljali na beg iz domovine, je kraljica menda ves večer zavijala kose diamantnega, rubinastega in bisernega nakita v vato in jih previdno zlagala v lesen zaboj.


Naslednjega dne je zaboj z dragocenostmi romal v Bruselj, kjer je vladala kraljičina sestra, nadvojvodinja Marie-Christine. Tam je živel tudi grof Mercy Argentau, nekdanji avstrijski veleposlanik v Parizu, ki je dragulje nato poslal na Dunaj, v varne roke tamkajšnjega vladarja in Marijinega nečaka. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije