Za slonico usodne petarde v ananasu

Brejo žival so našli mrtvo v reki v nacionalnem parku. Usta in jezik je imela razmesarjene.
Fotografija:
Odpri galerijo

Smrt breje slonice v indijski zvezni državi Kerala, ki je poginila zaradi poškodb, potem ko je pojedla ananas, napolnjen s petardami, je sprožila val ogorčenja po vsej Indiji, hkrati pa se je izrodila tudi v sektaško kampanjo. Divjo slonico, menda staro okoli 15 let, so našli mrtvo v reki v nacionalnem parku v keralskem okrožju Palakad; v ustih je imela strašne rane, ki jih je povzročil eksploziv. A žival ni poginila zaradi ran, ki so ji raztrgale usta in jezik, ampak dejansko od lakote.

Za zdaj še ni jasno, ali je šlo za naklepni napad, saj kmetje na jugu Indije pogosto skrivajo petarde v sadju, da bi svoje pridelke zaščitili pred divjimi živalmi. Oblasti so sprožile uradno preiskavo in doslej aretirale enega osumljenca. S keralskega zavoda za gozdarstvo so sporočili, da bodo zahtevali najstrožjo kazen za storilca, predsednik keralske vlade pa je zatrdil, da bo pravici zadoščeno.

Novica o smrti slonice je spodbudila več kot dva milijona ljudi iz Indije in z vsega sveta k podpisu peticije, ki poziva h kaznovanju storilca. Podpisali so jo tako bollywoodski zvezdniki kakor direktorji velikih indijskih korporacij.


Zadevo pa so si prisvojili tudi hindujski nacionalisti, ki so za napad obtožili muslimansko skupnost. Član vladajoče hindujske stranke BJP Maneka Gandi je izjavil, da je bila slonica ubita v pretežno muslimanskem okrožju Malapuram, pa čeprav to leži več kot 80 kilometrov proč od reke Velijar, kjer je dejansko poginila. »To je umor. Malapuram je znan po takšnih incidentih. Tam mečejo strup kar na ceste, tako da naenkrat pogine kakih 300 ali 400 ptic in psov,« je dejal Gandi, ki je tudi znan aktivist za pravice živali. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije