Za pet Slovenij ognjenih zubljev

Do zdaj je zgorelo skoraj 6000 stavb, med njimi več kot 2200 stanovanjskih hiš, umrlo je 28 ljudi.
Fotografija: Nemočna Avstralka pred svojo hišo blizu mesteca Nowra.
FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Nemočna Avstralka pred svojo hišo blizu mesteca Nowra. FOTO: Reuters

Avstralci so si na začetku tega tedna malce oddahnili pred nadlogo, ki bi se lahko spremenila v pravo katastrofo in ki jih je pestila že vse od oktobra lani, ko se je z začetkom poletja začela tudi sezona gozdnih požarov v deželi tam spodaj, kot radi ljubkovalno imenujejo Avstralijo. Gozdni požari tam niso redkost, obstajajo celo območja, kjer jih je narava navajena oziroma že prilagojena nanje.

Na začetku tedna je na najbolj ogroženih predelih začelo deževati, tako da so lahko v ponedeljek ukrotili ogromen požar na območju gorovja Gospers severno od Sydneyja v avstralski državi Novi Južni Wales. Konec tedna so ga poimenovali megapožar, saj se je več manjših zaradi izjemno suhega vremena in vetra združilo v enega velikanskega. Po podatkih iz Avstralije je gorelo območje, veliko 800.000 hektarjev. Dež je torej preprečil še večjo škodo, na srečo so tudi vremenske napovedi ugodne, saj naj bi v tem tednu še deževalo, kar je pomagalo gasilcem in naravi, ki jo je divjanje ognjenih zubljev opustošilo.

Tragična statistika

Da sezono gozdnih požarov v Avstraliji letos lahko opredelimo kot katastrofo, govori dejstvo, da je od oktobra do zdaj zgorelo že več kot 107.000 kvadratnih kilometrov ozemlja ali približno za pet Sloveniji. Zgorelo je skoraj 6000 stavb, od tega več kot 2200 stanovanjskih hiš, umrlo je 28 ljudi. Požari so najbolj prizadeli državo Novi Južni Wales, kjer je pogorelo skoraj 2000 stanovanjskih hiš.

Zaradi požarov v Avstraliji je poginila skoraj milijarda živali najrazličnejših vrst, biologi in okoljevarstveniki se celo bojijo, da nekaterih vrst ne bomo videli nikoli več. Ognjeni zublji so hudo prizadeli populacijo kengurujev in koal, ustreliti bodo morali več deset tisoč kamel, ker v tako sušnih razmerah, kakršne so bile to jesen in zimo v Avstraliji, spijejo preveč vode.

Čeprav so gozdni požari jeseni in to zimo v Avstraliji povzročili takšno razdejanje, je število človeških žrtev manjše kot pred 10 leti, ko je v državi Viktorija na tako imenovano črno soboto, 7. februarja 2009, gorelo kar 450.000 hektarjev grmičevja in gozda. Tedaj je zaradi požara umrlo kar 173 ljudi, največ v zgodovini avstralskih gozdnih požarov. Leta 1983 jih je v gozdnih požarih v državah Južna Avstralija in Viktorija umrlo 75, leta 1967 pa na otoku Tasmanija 62.

Pomoč zvezdnikov

Katastrofalne razmere, ki so jih povzročili lanski in letošnji požari, so spodbudile mnogo zvezdnikov, da so začeli zbirati denar za žrtve požarov in gasilce, ki se več mesecev v nečloveških razmerah borijo z ognjem. Znana komičarka Celeste Barber je sprožila akcijo, v kateri je zbrala več kot 30 milijonov evrov. Igralka Nicole Kidman je z možem Keithom Urbanom prispevala pol milijona ameriških dolarjev za gasilce Novega Južnega Walesa, toliko sta prispevali tudi pevki Kylie Minogue in Pink.
Pridružil se jim je večkratni svetovni prvak formule 1, Britanec Lewis Hamilton, ki se je obvezal, da bo v dobrodelne namene za pomoč pri avstralski naravni nesreči podaril pol milijona dolarjev. Pozval pa je še druge, naj se mu pridružijo. «Srce se mi trga, ko spremljam, kaj se dogaja ljudem in živalim v Avstraliji. Obljubljam, da bom gasilcem, ki se borijo z ognjem, ter prostovoljcem namenil 500.000 dolarjev,« je sporočil na družabnem omrežju.

Prva teniška zvezdnica, Američanka Serena Williams, ki za ogrevanje pred odprtim prvenstvom Avstralije uspešno nastopa na turnirju WTA, je za dražbo namenila podpisano obleko, ki jo je nosila na svojem prvem dvoboju leta 2020. Na voljo so tudi podpisana teniška žogica Williamsove in Danke Caroline Wozniacki ter učna ura tenisa z dolgoletnim svetovalcem Serene Williams Patrickom Mouratogloujem. Avstralska teniška zveza je v Melbournu organizirala ekshibicijski turnir na osrednjem igrišču Odprtega prvenstva Avstralije teden dni pred začetkom uvodnega grand slama sezone. Ob Sereni Williams so nastopili Roger Federer, Rafael Nadal, Naomi Osaka, Caroline Wozniacki, Nick Kyrgios, Stefanos Tsitsipas in drugi.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije