SPLAV

Za nosečo Mirelo zbirajo denar

Splavila bi zaradi otrokovega tumorja. Poseg bi opravili v Sloveniji.
Fotografija: Mirela Čavajda FOTO: Ivana Paradžiković/instagram
Odpri galerijo
Mirela Čavajda FOTO: Ivana Paradžiković/instagram

Na Hrvaškem so zagnali akcijo zbiranja sredstev za nosečnico s hudo prizadetim zarodkom, ki v tej državi ne more do splava. Pod geslom Podprimo Mirelo želijo zbrati denar za poseg v Sloveniji. »Pozivamo vas, da skupaj v solidarnosti z Mirelo Čavajda zberemo potreben znesek za medicinski poseg v Sloveniji, za katerega jo je hrvaški zdravstveni sistem prikrajšal, čeprav ji ga jamči zakon,« je v sporočilu za javnost zapisalo združenje Solidarna, ki je objavilo akcijo. Dodali so, da se je Mirela prisiljena zateči v bolnišnico v drugo državo na lastne stroške z namenom prekinitve nosečnosti zaradi hude prizadetosti zarodka. Stroški takšnega posega v Sloveniji po njihovih podatkih znašajo 5000 evrov.

Na Hrvaškem se vrstijo protesti in zborovanja v znak podpore 39-letnici. FOTO: Luka Gerlanc/Cropix
Na Hrvaškem se vrstijo protesti in zborovanja v znak podpore 39-letnici. FOTO: Luka Gerlanc/Cropix
Diskriminacija

Predstavniki civilne družbe so v petek pred parlamentom v Zagrebu predstavili javni poziv k dostopni, varni in zakoniti možnosti prekinitve nosečnosti na Hrvaškem. Podprli so prizadevanja omenjene nosečnice in jih obljubili pomoč. »Hvala ti, ker si se odločila reči ne in na lastnem primeru pokazati, da imajo ženske pravico zahtevati boljše, še posebno takrat, ko boljše ne pomeni ničesar drugega kot to, kar jim pravzaprav pripada,« so zapisali. Mirelo je podprl tudi zagrebški župan Tomislav Tomašević, ki meni, da gre v tem primeru za diskriminacijo žensk.

Ko je 39-letnica v 24. tednu nosečnosti zaradi malignega tumorja v glavi otroka želela narediti splav, so ji zdravniki dejali, da ta po desetem tednu ni mogoč, čeprav zakon v določenih primerih predvideva tudi izjeme. Nosečnica je za ogromen maligni tumor na možganih otroka izvedela na magnetni resonanci v bolnišnici Sveti Duh v Zagrebu. Možnosti, da bo otrok po rojstvu preživel, so izjemno majhne, če bo, pa se v najboljšem primeru ne bo mogel normalno razvijati.

V omenjeni bolnišnici vsi ginekologi in medicinske sestre po poročanju hrvaškega portala N1 uveljavljajo ugovor vesti, v celotni državi je takšnih okoli 60 odstotkov ginekologov. Župan Tomašević pravi, da je to nesprejemljivo. »Pričakujem, da se to reši,« je dejal. Po poročanju hrvaške tiskovne agencije Hina pričakuje rešitev od nove uprave bolnišnice.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije