TERORIZEM

Z nasiljem bi obnovili nemško cesarstvo (FOTO)

V Nemčiji zaradi načrtovanja strmoglavljenja vlade obtožili pet ljudi.
Fotografija: Decembra lani so aretirali ultradesničarsko skupino 25 ljudi, ki si je prav tako prizadevala za vrnitev starih časov. FOTO: Heiko Becker/Reuters
Odpri galerijo
Decembra lani so aretirali ultradesničarsko skupino 25 ljudi, ki si je prav tako prizadevala za vrnitev starih časov. FOTO: Heiko Becker/Reuters

Nemško zvezno tožilstvo je štiri moške in eno žensko obtožilo ustanovitve teroristične skupine in načrtovanja strmoglavljenja vlade ter snovanja ugrabitve ministra za zdravje Karla Lauterbacha.

Skupino naj bi po navedbah tožilstva ustanovili najkasneje januarja lani z namenom, da z nasiljem v Nemčiji sproži razmere, podobne državljanski vojni, in tako povzroči strmoglavljenje zvezne vlade in parlamentarne demokracije. Njen cilj naj bi bila ponovna vzpostavitev avtoritarnega sistema po vzoru nekdanjega nemškega cesarstva.

Skupina je nameravala ugrabiti nemškega ministra za zdravje Karla Lauterbacha.

FOTO: Annegret Hilse/Reuters
Skupina je nameravala ugrabiti nemškega ministra za zdravje Karla Lauterbacha. FOTO: Annegret Hilse/Reuters

Načrtovali so tudi dolgotrajen električni mrk po vsej državi s poškodovanjem ali uničenjem pomembnih objektov za oskrbo z elektriko, nato pa ugrabitev ministra in po potrebi umor njegovih telesnih stražarjev. Zatem bi v Berlinu sklicali posebno skupščino, ki bi javno odstavila vlado in imenovala novega voditelja, je navedlo tožilstvo.

Štiri člane, ki so načrtovali napad, so v različnih krajih v Nemčiji aretirali 13. aprila lani, sredi oktobra pa še upokojenega učitelja, ki naj bi imel v skupini nadrejeni položaj. Pri njih so zasegli več kosov strelnega orožja in streliva, gotovino, zlate palice, srebrne kovance in tuje valute.

Ideologijo skupine, ki je zavračala legitimnost sodobne države, je po oceni tožilstva najbolj oblikovala obtožena ženska, identificirana kot Elisabeth R. Eden od obtoženih, Sven B., naj bi vodil ugrabitev Lauterbacha, Thomas O. pa naj bi v okviru načrtov za sprožitev izpadov elektrike raziskoval območje in pridobil načrte električne infrastrukture. Moška sta poskušala priskrbeti tudi eksploziv, Thomasa O. pa so aretirali ob prevzemu pušk, pištol in streliva.

Prepričanje obtoženih se ujema z nazori skrajno desnega gibanja Državljani rajha, ki zavrača nemške demokratične institucije in ima vedno več privržencev. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije