ŠTIRIDESET LET PO SMRTI

Z modrim vlakom po Titovih poteh

Od 29. novembra bodo lahko turisti v luksuznih vagonih podoživeli izkušnjo predsednika nekdanje Socialistične federativne republike Jugoslavije.
Fotografija: Josip Broz - Tito FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Josip Broz - Tito FOTO: Reuters

Po skoraj štirih desetletjih od smrti Josipa Broza - Tita, nekdanjega dosmrtnega predsednika SFR Jugoslavije, se zanimanje turistov za njegovo življenje do danes ni zmanjšalo. Nasprotno, zadnja leta celo narašča, Tito je kot najpomembnejša zgodovinska osebnost prejšnjega stoletja na naših tleh postal zanimiv tudi na področju zgodovinsko-študijskega turizma.
Zato so turistične agencije iz Hrvaške, Slovenije, BiH in Srbije oblikovale pestre aranžmaje z obiskovanjem krajev, povezanih s Titom in obdobjem njegovega predsednikovanja SFRJ kot tudi druge svetovne vojne.

Agencije iz Hrvaške predvsem ponujajo programe z obiski rojstne hiše Josipa Broza v Kumrovcu, Golega otoka, otočja Brioni in otoka Vanga, kjer je Tito imel svojo rezidenco. V Bosni in Hercegovini imajo še bogatejšo ponudbo zaradi tega, ker so se na ozemlju te nekdanje jugoslovanske republike odvili najodločilnejši dogodki in bitke med vojno (Sutjeska, Neretva, Kozara, Drvar, Jajce). Turistični delavci v Sloveniji pa v program vključujejo tudi obisk Titove vile na Bledu v povezavi z obiskom Ljubljane, njegovega zadnjega bivališča.

Vse je še tako, kot je bilo.
Vse je še tako, kot je bilo.
Po poročanju turističnega portala serbianadventures.com bo na letošnji 29. november, ki je bil v nekdanji socialistični Jugoslaviji najpomembnejši praznik dan republike, na voljo prvo vsebinsko obogateno turistično-zgodovinsko potovanje, ki so ga organizatorji iz agencije Magelan travel iz Novega Sada poimenovali Z modrim vlakom do Užiške republike. Gre za prvo potovanje z luksuznim Titovim vlakom, s katerim so se v njegovih časih lahko peljali samo pomembne osebnosti, kralji in predsedniki držav. Gostje se bodo z njim lahko pripeljali do Užic, kraja, kjer je bil med drugo svetovno vojno sedež prvega osvobojenega ozemlja v Evropi. Organizatorji načrtujejo redne ture enkrat na mesec in pričakujejo veliko zanimanje turistov in agencij.


Nekateri razmišljajo tudi o programu, ki bi turiste popeljal po Titovih poteh v državah na območju bivše SFRJ. Takšno potovanje bi lahko trajalo od enega do dveh tednov, saj bi udeleženci poleg Titovih krajev v več državah, Hiše cvetja s Titovim grobom in muzeja Jugoslavije v Beogradu obiskali tudi znamenitosti naravne in kulturne dediščine, doživeli pestre kulinarične, glasbene in druge značilnosti nekdanjih socialističnih republik. Od skupnega turističnega projekta bi lahko imeli vsi sodelujoči večplastno korist, obiskovalci pa celovitejše doživetje.


Potovanje s Titovim vlakom bi lahko trajalo od enega do dveh tednov.
Potovanje s Titovim vlakom bi lahko trajalo od enega do dveh tednov.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije