SKRBI JIH

Tako so poimenovali novo različico

Nove različice so bolj nalezljive bodisi povzročajo težji potek bolezni.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Fabrizio Bensch, Reuters
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Fabrizio Bensch, Reuters

Svetovna zdravstvena organizacija (SZO) je danes nedavno odkrito novo različico novega koronavirusa B.1.1.529 označila za skrb vzbujajočo in jo poimenovala omikron. Glede na prve ugotovitve bi bila lahko različica, ki so jo najprej potrdili v Južni Afriki, bolj nalezljiva kot druge, so sporočili po posvetovanju s strokovnjaki.

Za različice novega koronavirusa, ki jih SZO označi kot skrb vzbujajoče, velja, da so bodisi bolj nalezljive bodisi povzročijo težji potek bolezni. Poleg tega pri tovrstnih različicah obstaja nevarnost, da so obstoječa cepiva in zdravila proti njim manj učinkovita.

Skrbijo številne mutacije

Novo odkrita različica, ki se je doslej pojavila v več afriških državah, pa tudi v Izraelu, Hongkongu in Belgiji kot prvi evropski državi, vsebuje veliko število mutacij. Trenutni podatki kažejo, da pri njej obstaja večje tveganje za ponovno okužbo kot pa pri drugih prav tako skrb vzbujajočih različicah, med katere denimo šteje tudi trenutno prevladujoča različica delta.

image_alt
Bi za novo različico potrebovali novo cepivo?

Glede na navedbe SZO so novo različico v Južni Afriki odkrili na podlagi genetske analize, ki sega v 9. november. Vsega skupaj so jo doslej dokazali v manj kot 100 primerih. Njeno veliko število mutacij bi lahko pomenilo lažjo prenosljivost, a bi lahko trajalo še več tednov, preden bo povsem jasno, kakšni so njihovi učinki. 

Doslej so za skrb vzbujajoče označili že štiri različice: alfo, beto, gamo in delto, ki je zaradi svoje velike prenosljivosti bistveno prispevala k četrtemu valu pandemije covida 19. Obenem sta še dve različici, ki so ju ob lanskem prelomu leta potrdili v Južni Ameriki, predmet opazovanja.

EU zaustavila lete

Države članice EU so se zaradi odkritja nove različice, o kateri so znanstveniki v Južni Afriki javnost obvestili v četrtek, danes že odločile za začasno ustavitev letov iz držav z območja južne Afrike. Zdravstvena organizacija je sicer posvarila pred prehitrim omejevanjem potovanj.

Evropska agencija za zdravila (Ema) je ocenila, da je še prezgodaj, da bi lahko vedeli, ali nova različica potrebuje tudi novo cepivo.

image_alt
Članice EU potrdile zaustavitev letov iz teh sedmih držav

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije