UMETNOST

Warhol s kraljicami preobleke

Objavljeno 15. marec 2020 07.20 | Posodobljeno 15. marec 2020 07.20 | Piše: E. B.

Tate Modern predstavlja umetnikova manj znana dela. Več kot 100 jih bo na ogled do 6. septembra.

Leta 1980 je nastal redko razstavljan portret Debbie Harry. FOTO: Reuters
Andy Warhol se znova kaže v vsej svoji veličini, tokrat pa ne le z že znanimi, ikoničnimi deli, ampak tudi manj uveljavljenimi. Marilyn Monroe, kokakoli, pločevinkam juhe in kralju Elvisu se bodo pridružile še kraljice preobleke in transženske iz sedemdesetih let minulega stoletja, poroča STA.

Pionir poparta bo kraljeval v londonski galeriji Tate Modern, kamor se vrača po več kot dveh desetletjih, mnogi pa se veselijo ogleda predvsem izjemno redko izposojanih del, kot sta portret Debbie Harry iz leta 1980 in eno od umetnikovih zadnjih del, deset metrov široko platno Šestdeset poslednjih večerij. To bo tudi prvič na ogled v Veliki Britaniji. V ospredju pa bodo kraljice preobleke oziroma drag queens in transženske, ena Warholovih najobsežnejših, a tudi najmanj opevanih serij; prvič je bila na ogled leta 1975 v Ferrari, nastala pa je po naročilu italijanskega trgovca z umetninami. Identitete upodobljencev Warhol ni želel razkriti, a so jih strokovnjaki vendarle razkrinkali, med njimi je tudi upornica in soustanoviteljica transvestitske organizacije Street Transvestite Action Revolutionaries Marsha Johnson.

Več kot sto razstavljenih del, med katerimi je tudi znameniti diptih Monroejeve, razkriva umetnikove poglede na migracije, smrt, vero in seksualnost. Warhol je v svojem dolgoletnem ustvarjanju izražal vrednote kapitalistične potrošniške družbe, kot so blišč, slava in uspeh. Razstava bo v londonski galeriji do 6. septembra.
Deli s prijatelji