ZNANSTVENIKI PRIZNALI

Vuhanski covid s sledmi genov divjih živali

Ta teden objavili rezultate pregledov bioloških vzorcev s tržnice.
Fotografija: Vendarle ni dokazov, da so bile živali okužene, menijo kitajski znanstveniki. FOTO: Claro Cortes, Reuters
Odpri galerijo
Vendarle ni dokazov, da so bile živali okužene, menijo kitajski znanstveniki. FOTO: Claro Cortes, Reuters

Raziskovalna skupina na Kitajskem je v sredo objavila analizo vzorcev s tržnice v Vuhanu, ki govorijo v korist teoriji, da je covid-19 izbruhnil po prenosu bolezni z živali na ljudi. Na vzorcih covida-19 izpred več kot treh let so namreč raziskovalci odkrili tudi genski material divjih živali.

Prva strokovno pregledana raziskava bioloških vzorcev s tržnice Huanan v kitajskem Vuhanu ne daje dokončnega odgovora o izvoru novega koronavirusa, opozarjajo v raziskavi. Povsem možno je namreč, da je virus na tržnico prinesla okužena oseba.

Analiza vzorcev je pokazala

Analiza vzorcev, ki jo je objavila znanstvena revija Nature, pa daje pomembno izhodišče nadaljnjim raziskavam o izvoru virusa. Kot ugotavljajo raziskovalci, so njihove analize potrdile njegovo prisotnost na kletkah, mehanizaciji in površinah znotraj tržnice, kjer naj bi se pojavila prva okužba ob koncu leta 2019.

Na tržnici, ki je od izbruha zaprta, so bile na prodaj živali, ki so dovzetne za prenos virusa, pri čemer so raziskovalci izpostavili rakunje pse. Kitajski znanstveniki so priznali, da »ti okoljski vzorci ne morejo dokazati, da so bile živali okužene«. O vprašanju izvora koronavirusa tudi med agencijami v ZDA ni konsenza – najbolj verjetna je teorija, da je ušel iz raziskovalnega laboratorija v Vuhanu.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije