O KOSOVU

Vučić in Kurti se strinjata s predlogom EU za normalizacijo odnosov med Srbijo in Kosovom

O sami implementaciji sporazuma se morajo še dogovoriti.
Fotografija: Srbski predsednik Aleksandar Vučić in zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell. FOTO: Johanna Geron, Reuters
Odpri galerijo
Srbski predsednik Aleksandar Vučić in zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell. FOTO: Johanna Geron, Reuters

Srbski predsednik Aleksandar Vučić in kosovski premier Albin Kurti sta se danes v Bruslju strinjala z vsebino predloga EU za normalizacijo odnosov med Srbijo in Kosovom, je po srečanju povedal visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell. Dodal je, da se morajo o sami implementaciji sporazuma še dogovoriti. Novo srečanje je predvideno marca.

»Predsednik Vučić in premier Kurti sta se danes strinjala, da niso potrebni nadaljnji pogovori o predlogu EU z naslovom Sporazum o poti k normalizaciji odnosov med Kosovom in Srbijo,« je po srečanju z voditeljema sporočil Borrell.

Sporazum, katerega besedilo bo kmalu objavljeno na spletni strani Evropske službe za zunanje delovanje, je po njegovih besedah namenjeno predvsem državljanom Srbije in Kosova. Določa, da se lahko svobodno gibljejo med državama s svojimi potnimi listi, ki bodo medsebojno priznani. To bo veljalo tudi za osebne izkaznice in registrske tablice, je pojasnil.

Poleg tega lahko prinese nove gospodarske priložnosti, pa tudi boljše zaposlitvene možnosti brez nepotrebne birokracije. Obenem pomeni, da se bo lahko povečala trgovinska menjava med Srbijo in Kosovom, je dejal Borrell.

»Srbom na Kosovu bo sporazum prinesel več varnosti, gotovosti in predvidljivosti glede njihove zaščite in pravic na Kosovu, tudi za srbsko pravoslavno cerkev,« je še povedal visoki zunanjepolitični predstavnik unije.

Dodal je, da sta strani izrazili pripravljenost na hitro uveljavitev sporazuma, a so potrebna nadaljnja pogajanja, da bi določili, kako točno bodo uveljavili njegove določbe. Marca bo zato Borrell v Bruslju gostil novo srečanje voditeljev, da bi končali pogajanja o aneksu o implementaciji, ki to določa.

Viri v Bruslju so pred srečanjem pojasnili, da so ta predlog predlagali, da bi prekinili »ta začarani krog kriz«, ki smo mu bili priča v drugi polovici lanskega leta.

V zadnjih mesecih leta 2022 so se močno zaostrile razmere na severu Kosova, kjer živi večinoma srbsko prebivalstvo. Razlogi za to so bili načrtovana zamenjava srbskih registrskih tablic s kosovskimi, izstop etničnih Srbov iz kosovskih institucij ter po aretaciji srbskega policista tudi napad na urad volilne komisije v Severni Mitrovici.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije