Vrtovi na tovornjakih

Virus je razjezil tudi nadarjene japonske vrtnarje. Čudovite umetnine na prikolicah tovornjakov.
Fotografija: Več kot le vrtiček
Odpri galerijo
Več kot le vrtiček

Vrtnarjenje ni le pridelava, je tudi umetnost in estetika, že dolgo poučujejo Japonci, ki se vsako pomlad veselijo prav posebnega izziva: ustvarjanja vrtov na tovornjakih, ki potem tekmujejo za naziv najlepšega in najizvirnejšega.
 

Tovornjak postane oder


Letos je vrtnarski dogodek preprečil novi koronavirus, zato so se najmarljivejši povezali prek spleta in delili fotografije svojih najnovejši stvaritev. Japonski vrtnarji, ki veljajo za najspretnejše na svetu, so pravzaprav že pravi krajinski arhitekti, ki občutno presegajo zgolj urejanje gredic in obrezovanje grmičevja, izdelki namreč vsebujejo tudi vodnjake, ribnike, slapove, posebne osvetlitve, stezice, vrtno pohištvo, izbrano kamenje in še in še.
Japonski vrtnarji so nedvomno posebni.
Japonski vrtnarji so nedvomno posebni.

Cvetje in zelenje vseh vrst sta vsako pomlad na ogled na posebnem razstaviščnem prostoru, polnem prikupnih tovornjačkov, imenovanih kei-tora in namenjenih prav vrtnarjem ali gradbenim delavcem. Prikolice se prelevijo v prizorišče, oder, slikarsko platno, če hočete, tako zelo umetelni so izdelki spretnih vrtnarjev, ki pa lahko letos žal svoje mojstrovine razkazujejo le prek fotografij.


Ostaja sicer upanje, da bi dogodek vendarle priredili v živo po koncu epidemije, a si časa, ko bo svet spet svobodno zadihal, nihče še ne upa napovedati. Morda se Japonci z izvirnimi in pisanimi gredicami letos ne morejo postavljati v javnosti kakor prejšnja leta, a je vrtnarjenje v tem kriznem obdobju zanje nedvomno velika uteha, odlična sprostitev in priložnost za varno preživljanje časa na prostem. Tudi za vas? 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije