Vrag je vzel šalo: smrtonosni virus je prišel v Evropo

Virus, ki se je pred mesecem dni pojavil na Kitajskem, se hitro širi po svetu.
Fotografija: Virus spominja na sars (simbolična fotografija). FOTO: Getty Images, Istockphoto
Odpri galerijo
Virus spominja na sars (simbolična fotografija). FOTO: Getty Images, Istockphoto

Francoska zdravstvena ministrica Agnes Buzyn je potrdila, da sta primera okužbe z novim koronavirusom v Bordeauxu in okolici Parizu prva potrjena primera v Evropi. Oba pacienta imata pljučnico in sta potovala po Kitajski, zdaj pa sta v bolnišnici in sta pod nadzorom.

Francoski mediji poročajo, da je v bolnišnici v Bordeauxu 48-letni Francozi kitajskega porekla, ki je potoval v Vuhan, okužbo pa so potrdili po tem, ko je bil hospitalizirana. Od četrtka je v karanteni. Po vrnitvi v Francijo je bil v stiku z okoli desetimi ljudmi.
 
Preberite tudi:
Napovedal supervirus, ki bi lahko ubil 33 milijonov ljudi



Zaradi virusa je po do zdaj znanih podatkih umrlo 26 ljudi, uradno jih je na Kitajskem okuženih 830. Virus se je razširil v 11 držav. Novo vrsto koronavirusa, ki povzroča pljučnico, so med drugim zaznali na Tajskem, v Vietnamu, Singapurju, na Japonskem, v Južni Koreji, Tajvanu, Nepalu in ZDA, zadnja med državami, kjer so potrdili primere okužbe, je Francija.

Skrb vzbujajoče je mnenje ameriških in britanskih znanstvenikov, da večina primerov okužbe verjetno še ni odkrita in da bi se lahko do začetka februarja samo na Kitajskem okužilo do 350 tisoč ljudi.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije