Vojni veteran bo vitez

Tom Moore si je z dobrodelnostjo prislužil laskavi naziv. Predlagal ga je premier, odobrila kraljica.
Fotografija:
Odpri galerijo

Njegovo zgodbo pozna ves svet, a vendarle: bilo je nekaj dni pred njegovim 100. rojstnim dnem, ko je s hojo po domačem vrtu zaslužil kar 35 milijonov evrov in jih namenil britanskemu zdravstvenemu sistemu, ki je bil močno vprežen v boj z novim koronavirusom. Zdravstvene delavce je primerjal z vojaki na fronti, covid-19 pa s sovražnikom, ki pa ga bomo kakor zmeraj premagali in znova zadihali v miru in slogi.

Prav s tem večnim optimizmom je Tom Moore, vojni veteran, ki se je ob okroglem jubileju ozaljšal z nazivom polkovnik, navdušil Britance in svet: njegovo prizadevanje je mnogim vlilo pogum in dalo upanje na boljši jutri, za dežjem pač vedno posije sonce, pove najslovitejši upokojenec, ki je z milijoni po svetu proslavil rojstni dan in prejel sto in sto tisoč čestitk z vseh koncev. Toliko, da je ohromil britanski poštni promet! Dotaknil se je tudi političnega in kraljevega vrha. Premier Boris Johnson se je namreč poklonil Moorovim neverjetnim dosežkom in solidarnosti ter predlagal tisto, kar se najbolj spodobi: veteran si zasluži viteški naziv, je za rokav pocukal kraljico.


Tudi Elizabeta II. je podprla pobudo, kako bo potekalo odlikovanje, pa še ni znano. Po zdajšnji epidemiji se bo kraljica menda izogibala srečanjem z navadnimi smrtniki, tako da je vprašanje, ali bo Moora sploh sprejela v Buckinghamski palači ali bo viteški naziv prejel kar po pošti. Kakor koli že, takrat bo njegovo polno ime polkovnik sir Tom Moore.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije