DAMASK

Vojna mozaiku ni prišla do živega

Odkrili 120 kvadratnih metrov veliko mojstrovino iz pisanih kamenčkov. V Siriji uničeni številni arheološki zakladi.
Fotografija: Med drugim prikazuje trojansko vojno. FOTO: Firas Makdesi, Reuters
Odpri galerijo
Med drugim prikazuje trojansko vojno. FOTO: Firas Makdesi, Reuters

Trojanska vojna, mišičnjak Herkules, ki ubije kraljico Amazonk Hipolito, in rimski bog morja Neptun s svojimi 40 ljubicami: veličastni prizori so se prikazali arheologom v Siriji, kjer so odkrili odlično ohranjen kar 1600 let star mozaik iz rimske dobe.

Mojstrovina se je skrivala pod stavbo v mestu Rastan pri Homsu, velika pa je 120 kvadratnih metrov in tako rekoč nepoškodovana – v nasprotju s številnimi drugimi arheološkimi najdbami, ki so zaradi vojne v državi uničene ali zelo slabo ohranjene. Tako umetelno in natančno izdelani mozaiki, prva najdba od leta 2011, ki ni žrtev okrutne vojne, so izredno redki, pojasnjujejo poznavalci, tudi v svetovnem merilu, olajšani in obenem osupli so, da je tako obsežna mojstrovina, izdelana iz pisanih kamenčkov, velikih po le 1,5 kvadratnega centimetra, v celoti odlično ohranjena. V mestu Rastan, tudi v stavbi, pod katero se je skrival arheološki zaklad, je bila trdnjava upornikov v sirski vojni, tam so se odvijali tudi srditi spopadi, do leta 2018, ko so oblast prevzele sirske vladne sile.

Izkopavanja se bodo nadaljevala, arheologi bodo poskušali razvozlati, kakšno stavbo je krasil veličasten mozaik, domnevajo pa, da je šlo za javno kopališče. Sirija je sicer meka za arheologe, saj se tam skrivajo številne ostaline starodavnih civilizacij.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije