GOLJUFIJA

Vodja hrvaškega Rdečega križa si je prisvojila skoraj 20 tisoč evrov

Kupovala si je oblačila, prisvojila pa si je tudi mobilni telefon in pametno tablico.
Fotografija: Hrvaška organizacija Rdečega križa. FOTO: Luka Gerlanc, Cropix
Odpri galerijo
Hrvaška organizacija Rdečega križa. FOTO: Luka Gerlanc, Cropix

Policija na Hrvaškem je ovadila direktorico Rdečega križa iz Senja. Sumijo jo zlorabe položaja ter neizpolnjevanja dolžnosti vodenja trgovskih in poslovnih knjig, s čimer je pridobila skoraj 140.000 kun (18.543 evrov) protipravne premoženjske koristi, so sporočili s hrvaškega notranjega ministrstva.

Policija je uvedla kazenski postopek proti 64-letni direktorici senjskega Rdečega križa zaradi suma več kaznivih dejanj, ki naj bi jih storila med 7. januarjem 2015 in 24. decembrom 2019.

Po navedbah policije je kot direktorica pravne osebe s sedežem v Senju zlorabila svoj položaj ter protizakonito »samostojno, fiktivno ustanovila telesa pravne osebe ter pri tem poneverila podpise predsednice skupščine in članov odbora na statutu, nato pa tudi druge odločitve in dokumente, ki jih sprejemata skupščina in odbor.

S kreditno kartico kupovala oblačila

Direktorico sumijo, da je protipravno uporabljala kreditno kartico pravne osebe za kupovanje oblačil in storitev v zasebne namene ter vršila plačila s poslovnega računa, ne da bi upravičila resnične stroške. Poleg tega si je prisvojila mobilni telefon in pametno tablico, z vsem tem pa naj bi pridobila za 138.405 kun (18.332 evrov) protipravne premoženjske koristi.

Policisti jo prav tako sumijo, da ni vodila poslovnih knjig, ki bi jih morala po zakonu o finančnem poslovanju in računovodstvu neprofitnih organizacij.

Pri liško-senjski policijski upravi so za hrvaško tiskovno agencijo Hina pojasnili, da je direktorica odločitve sprejemala sama. To je počela tako, da je na delovna telesa pravne osebe imenovala ljudi, ki sploh niso vedeli za to, zato tudi niso sodelovali pri sprejemanju odločitev.

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas