POSLANSKO VPRAŠANJE

Vlada razkrila stroške Pivčeve in njenih obiskov

Objavljeno 21. september 2020 13.35 | Posodobljeno 21. september 2020 15.19 | Piše: T. V.

Poslanci Desusa računajo, da bo Pivčeva odšla še pred interpelacijo.

Aleksandra Pivec se bo morala zagovarjati ob interpelaciji, če ne bo prej sama odstopila kot ministrica oziroma če je ne bo k temu pozval Janša. FOTO: Jože Suhadolnik
Opozicijske LMŠ, SD, Levica in SAB so v postopek državnega zbora vložile interpelacijo ministrice za kmetijstvo Aleksandre Pivec. Glasovanje bi podprli najverjetneje tudi poslanci koalicijskega Desusa, ki interpelacije sicer niso sopodpisali.

Preberite tudi:

Razkrivamo, kako bogata je Aleksandra PivecOpozicija ministrici očita kršenje zakonodaje s področja integritete in preprečevanja korupcije, sum zlorabe uradnega položaja ter nespoštovanje etičnih norm in prikrivanje dejstev, ki so v javnem interesu. Na Pivčevo namreč letijo očitki zaradi plačil ob gostovanjih po Sloveniji, najbolj je bilo izpostavljeno gostovanje na Krasu oziroma podjetju Vinakras ter Izoli. V interpelaciji so izpostavljeni tudi očitki v zvezi z nepravilnostmi pri projektu SRIPT, ki pa so se pojavili že v vladi Marjana Šarca (LMŠ), ko je bila Pivčeva prav tako kmetijska ministrica.

»To so počeli tudi drugi ministri«
V Sindikatu kmetov Slovenije kmetijsko ministrico podpirajo. Kot je dejal predsednik Anton Medved, je Pivčeva po njihovem mnenju žrtev neenakopravne obravnave. Ministrica je po ocenah sindikata delala dokaj dobro, pri čemer med drugim izpostavljajo njene dosežke pri reševanju problematike napadov zveri in pripravi zakona o kmetijskih zemljiščih, je dejal Medved. Očitki v zvezi s plačili obiskov po državi so po njihovem mnenju neupravičeni. »To so po našem mnenju počeli tudi drugi ministri. Če so preverjali Pivčevo, bi morali tudi vse ostale dosedanje in aktualne ministre in poslance,« je dejal.

Na Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije (KGZS) zadeve medtem ne komentirajo, saj gre po njihovih besedah za povsem politično zadevo.

STA

 
​​Preberite tudi:

Aleksandra Pivec nasmejana kot že dolgo ne (FOTO)
Znano, kdo bo začasno vodil Desus (VIDEO)Nekateri menijo, da do interpelacije morda sploh ne bo prišlo. Kot je med drugim ocenil vodja poslancev SD Matjaž Han, bi Pivčevo lahko predsednik vlade Janez Janša že pred tem umaknil s položaja. Pivčeve namreč po nedavnem odstopu s položaja predsednice Desusa poslanci te stranke ne vidijo niti več na ministrski funkciji. V Desusu računajo na to, da se bo Pivčeva poslovila od položaja ministrice še pred interpelacijo, da bi lahko odstopila ali pa bi Janša predlagal njeno razrešitev, v nasprotnem primeru koalicija ne more več računati na njihove glasove, je bil jasen vodja poslancev stranke upokojencev Franc Jurša.

Vlada je odgovorila poslancu Francu Trčku (poslanska skupina SD) na njegova vprašanja v zvezi s terenskimi obiski Pivčeve
V pisnem poslanskem vprašanju z dne 17. avgusta je Franc Trček navajal, da je Pivčeva ob izbruhu potencialno korupcijskih afer ubesedovala, da je opravila »več sto« terenskih obiskov tako v predhodnem mandatu kot v tem. Poslanec je vlado spraševal (odgovori vlade so pod vprašanji):

1. Kakšno je natančno število teh obiskov v obeh mandatih gospe ministrice?
Odgovor vlade: V uvodu naj pojasnimo, da ti podatki na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP) niso zbrani na način, da bi bile naenkrat razvidne vse aktivnosti, zbrane v aplikaciji. Podatki so bili zbrani na podlagi javne najave dogodkov v napovedniku MKGP – obiskov ministrice na lokacijah, kamor je bila povabljena, da se v funkciji ministrice udeleži dogodka, predstavitev ali srečanja. Gre za javno najavo aktivnosti funkcionarja, pogosto z namenom informiranja ali povabila medijem k spremljanju. Zato so spodnji podatki le informativni in lahko ne odražajo dejanskega stanja. Ministrica je lahko določeno lokacijo zaradi podaljšanja programa ali hitrega dogovora odpovedala ali se dodatno udeležila zaradi obveznosti ali drugih nepredvidljivih situacij do dne 24. 7. 2020.

Število službenih poti ministrice po letih:
- leto 2018: 12;
- leto 2019: 113;
- leto 2020: 37.


2. Kaj je bila vsebina konkretnih terenskih obiskov?

3. Kateri vse stroški so ob tem nastali in kdo jih je poravnal oziroma plačal?
V letih 2018, 2019 in 2020 so vezani na terenske obiske ministrice nastali skupni stroški v višini 218,90 evrov.

4. Kateri vse obiski so bili, zaradi potencialne koruptivnosti, samoprijavljeni Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK)?
Na Komisijo za preprečevanje korupcije v letih 2018, 2019 in 2020 ni bilo podane nobene potencialne koruptivnosti s strani ministrice.


Pivčeva je sicer napovedala vnovično kandidaturo za predsednico stranke na novembrskem volilnem kongresu, na katerem pa se za predsednika stranke upokojencev ne bo potegoval minister za zdravje Tomaž Gantar. Ta je Pivčevo na januarskem kongresu podprl proti Karlu Erjavcu, nato pa postal njen velik kritik.
Deli s prijatelji