Virusu je treba napovedati vojno, samo karantene ne bodo dovolj

Treba je izkoristiti čas, kupljen s karantenami, pravi prvi mož WHO.
Fotografija: Države si prizadevajo ustaviti širjenje koronavirusa, a to menda ne bo dovolj. FOTO: Pixabay
Odpri galerijo
Države si prizadevajo ustaviti širjenje koronavirusa, a to menda ne bo dovolj. FOTO: Pixabay

Države, ki so uvedle karantene ali omejene karantene v boju proti novemu koronavirusu, morajo sedaj izkoristiti čas, da napadejo virus, so sporočili vodilni v Svetovni zdravstveni organizaciji (WHO). Ob tem so izpostavili, da je treba v tem boju proti spoštovati človekove pravice.

»Ko od ljudi zahtevamo, da ostanejo doma, in prepovemo njihovo zbiranje na javnih mestih, to zmanjšuje pritisk na zdravstvene sisteme. A ti ukrepi sami ne bodo končali epidemije,« je izjavil glavni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus. Države je pozval, da ta čas izkoristijo za pripravo napada na virus. Države morajo povečati število zaposlenih v zdravstvu in jih opremiti, povečati morajo število testiranj ter povečati kapacitete za zdravljenje in izolacijo. Ob tem je dejal, da je virus terjal že več kot 16.000 življenj po svetu. Tedros meni, da bi morale države ukrepati že pred mesecem ali dvema, da so to prvo priložnost zamudile, sedaj pa imamo priložnost, da zajezimo širjenje virusa.

Michael Ryan, glavni strokovnjak WHO za izredne razmere, je omenil številne možnosti, ki jih nudijo informacijska tehnologija, spletna omrežja in umetna inteligenca, WHO pa svoje rešitve nudijo tudi mladi informatki.

Če bo šlo tako naprej ...

Če se bo virus širil tako hitro kot doslej, bo v številnih državah zmanjkalo prostora za najbolj bolne. FOTO: Uroš Hočevar
Če se bo virus širil tako hitro kot doslej, bo v številnih državah zmanjkalo prostora za najbolj bolne. FOTO: Uroš Hočevar
Evropski center za nadzor in preprečevanje bolezni (ECDC) je izrazil mnenje, da prihod poletja in višjih temperatur ne bo ustavil novega koronavirusa. »Za sedaj ni dokazov, da se bo sars-cov-2 pokazal kot zimsko sezonski kot drugi koronavirusi na severni polobli.« Pravijo, da tudi ni dokazov, da bi bil virus poleti manj nevaren.

 

Če se bo širjenje virusa nadaljevalo s takšno hitrostjo kot doslej, potem bi se kmalu lahko zgodilo, da v večini držav članic EU kmalu ne bo dovolj postelj na oddelkih za intenzivno nego, piše v poročilu ECDC. Tveganje, da kapacitet zdravstvenega sistema ne bo dovolj, ocenjujejo kot visoko. Pri tem pa niso upoštevali novih kapacitet, ki so jih zagotovili v številnih državah.

ECDC priporoča nadaljevanje nedruženja, da bi se tako odložil vrhunec epidemije, ter umivanje rok in uporabo mask pri tistih osebah z respiratornimi simptomi.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije