VELIK DELEŽ POZITIVNIH TESTOV

Kacin napovedal množična testiranja (VIDEO)

Delež pozitivnih testov je v primerjavi s soboto nekoliko upadel, v primerjavi s prejšnjo nedeljo pa je podoben.
Fotografija: V bolnišnicah je več kot 1.200 pacientov s covidom 19. FOTO: Matej Povše, UKC Ljubljana
Odpri galerijo
V bolnišnicah je več kot 1.200 pacientov s covidom 19. FOTO: Matej Povše, UKC Ljubljana

V nedeljo je bila ob 1.742 opravljenih testih okužba z novim koronavirusom potrjena pri 470 ljudeh. Pozitivnih je bilo skoraj 27 odstotkov testiranih, kar je nekoliko manj kot dan prej. Umrlo je še 45 ljudi (26 od tega v bolnišnicah), kar je izenačitev črnega rekorda s 17. in z 19. novembra, skupaj od začetka epidemije že 1.097. 

V soboto je bilo potrjenih 1.024 okužb, pozitivnih je bilo 29,84 odstotka testov. Prejšnjo nedeljo pa je bil odstotek pozitivnih testov podoben, saj je bil 27,95-odstoten. Idealno bi bilo, če bi delež pozitivnih testov spravili pod pet odstotkov.
 
Preberite tudi:
Ukrepe bodo verjetno podaljšali, znano tudi, kaj bo s šolanjem​
Od danes velja sprememba pri prehajanju meje

V nedeljo se je v bolnišnicah zdravilo 1.292 pacientov s covidom 19 (dan prej 1.244), od tega 201 na intenzivni negi (trije več kot v soboto). Podatki iz DSO za soboto kažejo, da se je število okužb pri stanovalcih povečalo za kar 96, aktivno okuženih je trenutno 2.643 (skupaj v drugem valu 4.782). Število okužb pri zaposlenih se je povečalo za 38, aktivno okuženih je 954 (skupaj v drugem valu 1.770).

Na novinarski konferenci o aktualnem stanju epidemije sta sodelovala strokovni direktor Splošne bolnišnice (SB) Novo mesto Milivoj Piletič ter vladni govorec Jelko Kacin.



Iz bolnišnic je bilo včeraj odpuščenih le 29 oseb. Čez vikend je bilo skupaj odpuščenih le 68 pacientov. Več odpustov se zgodi ob ponedeljkih. Kacin je dejal, da so nedeljski podatki atipični, kot ponavadi. Primerjava s soboto kaže, da se epidemija ne umirja. Nihamo na platoju, težko pričakovanega upada ni, razmere pa se ne poslabšujejo. Virusa je, sploh na delovnih mestih, verjetno še več.



Piletič je poudaril, da kar četrtino kapacitet namenjajo covid 19 pacientom. Prvi val je bil presenečenje zaradi izbruha v Metliki, tudi v DSO, je dejal in dodal, da so bili na drugi val bolje pripravljeni in so že 11. septembra odprli negovalno za pomoč DSO.

V zadnjih 14 dneh se pojavljajo vdori virusa v bolnišnico, zato so bili prisiljeni zmanjšati obseg nenujnih dejavnosti. Do vdorov v bolnišnico prihaja nepričakovano, vnos je tako prek bolnikov kot tudi zaposlenih kljub vseh postavljenim filtrom. Vnos je prek asimptomatskih bolnikov, je dejal strokovni direktor SB Novo mesto in dodal, da poskušajo zdaj to zamejiti s hitrimi testi zaposlenih in verjetno tudi bolnikov. Teste nakupujejo prek javnega naročila. Javilo se je več kot 30 ponudnikov. Sistematično testiranje bodo začeli sredi ali konec tedna postopoma, najprej na oddelkih, kjer se je pojavil izbruh bolezni, nato pa sistematično tudi na drugih oddelkih.

Najmlajši bolnik, ki je bil hospitaliziran v SB Novo mesto, je imel 44 let, najstarejši pa nekaj čez sto, je povedal Piletič.

Kacin je napovedal, da se pričakuje bolj množično testiranje v DSO, a bi omejili možnosti za vdor virusa. Čaka se na uskladitev zdravstvenega ministrstva in ministrstva za delo o dogovoru za implementacijo t. i. hitrega testiranja.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije