V ZDA

Vinjeni voznik bo zaman poskušal speljati

V Ameriki razvijajo napravo, ki bo samodejno ugotovila stopnjo vinjenosti voznika in mu v določenih primerih tudi preprečila vožnjo.
Fotografija: Ameriški policist s tradicionalno metodo hoje po črti preizkuša vinjenost voznika.
FOTO: guliver/GETTY IMAGES
Odpri galerijo
Ameriški policist s tradicionalno metodo hoje po črti preizkuša vinjenost voznika. FOTO: guliver/GETTY IMAGES

Ministrstvo za promet ameriške zvezne države Virginija in zasebno prevozno podjetje James River Transportation sta poskusna zajčka nove tehnologije, ki jo v zasebno-javnem partnerstvu razvijajo v ZDA in so jo poimenovali sistem za zaznavanje alkohola za varnost (Alcohol Detection System for Safety – DADSS). Gre za sistem, ki naj bi bil po načrtih raziskovalcev že prihodnje leto na voljo avtomobilski industriji za serijsko vgradnjo in ki preprečuje, da bi vozniki, ki bi pod vplivom alkohola nad zakonsko določeno mejo, sploh vžgali svoj avtomobil, kaj šele, da bi se z njim odpeljali.
Preizkus vinjenosti voznice v Londonu<br />
FOTOGRAFIJE: REUTERS
Preizkus vinjenosti voznice v Londonu
FOTOGRAFIJE: REUTERS

Prometno ministrstvo Virginije in v James River Transportationu imajo namreč že od spomladi svoje službene avtomobile opremljene z nekaterimi elementi tovrstne tehnologije in preizkušajo njeno učinkovitost. Namen razvoja novega sistema je, da bi vgrajena naprava zaznala prisotnost alkohola pri vozniku, izmerila stopnjo alkohola v njegovi krvi, in če bi bila ta višja od zakonsko dovoljene, bi avtomatično preprečila, da bi sploh vžgal avto. Sistem naj bi postal del standardne opreme vsakega avtomobila, kot je varnostna zračna blazina, mnogim bolj znan z izvirnim angleškim imenom airbag.
 

Priprava zakonodaje


Pred dnevi sta dva ameriška senatorja, in sicer demokrat Tom Udall iz Nove Mehike in republikanec Rick Scott s Floride, predstavila predlog zakona, po katerem bi morali vsi izdelovalci in prodajalci avtomobilov od leta 2024 v svoje avtomobile vgrajevati sistem za zaznavanje vinjenosti voznika. Za to sta predvidela, da naj bi zvezna vlada zagotovila še približno devet milijonov evrov denarja za nadaljevanje raziskav senzorjev alkohola iz izdiha zraka iz pljuč in na dotik, ki bi zaznali vsebnost alkohola v krvi voznika le v nekaj sekundah.
Avtomobil in alkohol ne gresta skupaj.
Avtomobil in alkohol ne gresta skupaj.

Od leta 2008, ko je skupina proizvajalcev avtomobilov skupaj z ameriško zvezno vlado ustanovila koalicijo za varnost prometa, ki je razvijala tehnologijo DADSS, je ameriška administracija v razvoj vložila nekaj manj kot 50 milijonov evrov.

Prav tako je v predlogu zakona, ki naj bi imel po vedenju poznavalcev političnih razmer v senatu, zgornjem domu ameriškega kongresa, dovolj široko podporo za skorajšnji sprejem, predvidenih še dodatnih 22 milijonov evrov, s katerim bi financirali vgradnjo teh senzorjev v vsa vozila, ki so v lasti ameriške zvezne vlade.
 

Pot do cilja


A kljub poizkusnim zajčkom in zakonodajni predpripravi bo pot do zastavljenega cilja še trajala. Kot je za ameriški javni radio NPR pred dnevi povedal eden od šefov raziskovalne ekipe Robert Strassburger, bodo do konca prihodnjega leta najbrž izpopolnili senzor za izdih, ki še ni takšen, kot so si ga predstavljali. Za zdaj bo voznik še vedno moral vdihniti v majhno napravo za zaznavo alkohola v izdihanem zraku, ki bo nameščena na vratih avtomobila. To ni nič novega ali revolucionarnega, saj podobne naprave v svetu že obstajajo in se jih lahko že lahko na željo kupcev vgradi v avtomobil.

V posameznih ameriških zveznih državah je že v veljavi zakonodaja, da morajo imeti vinjeni povzročitelji težjih prometnih nesreč, ki so bili zaradi tega obsojeni na zaporne kazni, obvezno te naprave v svojih vozilih, ko enkrat odslužijo kazen. Nova Mehika je ena prvih ameriških zveznih držav, kjer je zakonsko določeno, da morajo obsojeni pijani vozniki obvezno najprej opraviti test alkoholiziranosti, preden sploh vžgejo avtomobil.

A vse te naprave zahtevajo aktivno sodelovanje voznikov, ki morajo obvezno pihati v alkometer in do vseh voznikov ne poznajo nobene tolerance. Tudi če imaš v krvi zakonsko še dovoljeno količino alkohola, ti zdaj obstoječe naprave ne bodo pustile, da voziš avto. Poleg tega, pravijo poznavalci, se morajo vsako leto kalibrirati oziroma na novo nastavljati, kar je lahko za marsikoga nepotrebno in zamudno početje.
 

Razvoj senzorja


Na trg pa ne bodo mogli poslati še senzorja, ki bi zaznal alkohol v vozniku, ne da bi bilo temu treba kar koli posebnega početi. Kar naj bi bil ključni cilj raziskovalcev in verjetno proizvajalcev avtomobilov, je sistem, ki bi takoj zaznal stopnjo alkohola pri vozniku in mu seveda onemogočil nadaljnjo vožnjo.

Naprava naj bi stopnjo alkohola merila na dva načina. Prvi je, da bi iz okolice voznikovih ust pri izdihu zraka posebni senzorji zaznali morebitno čezmerno alkoholiziranost, mu preprečili nadaljnjo vožnjo, drugi pa je, da bi pri dotiku, denimo, gumba za vžig ali pri oprijemu volana naprava ugotovila, ali je voznik pred vožnjo po grlu spravil kozarček, dva, tri ali več.


Predvsem pa si možje iz DADSS želijo, da jim bi uspelo narediti napravo, ki bi alkoholiziranost voznika zaznala takoj in bi preprečevala morebitno goljufanje. Skratka, naredili naj bi sistem, ki bo za voznika zelo preprost. Usedel se bo v avto in normalno dihal, če v zraku naprava ne bo zaznala nič alkohola, bo lahko normalno vžgal avto in se odpeljal. In takšno napravo naj bi naredili do konca prihodnjega leta.
 

Poskusni zajčki



Le tako bo širša javnost sprejela nekaj novega brez prevelikega nasprotovanja, tako kot so sprejeli varnostne pasove ali varnostne blazine. Razvoj takšne naprave, pri kateri sodelujejo strokovnjaki z različnih področij, od elektronike do biologije in celo strokovnjaki, ki se ukvarjajo z obnašanjem potrošnikov, podpira mnogo ljudi v ZDA, saj bi, kot napovedujejo z začetkom serijske vgradnje v avtomobile, na leto ohranili življenje najmanj 10.000 ljudi, ki samo v Ameriki umrejo v prometnih nesrečah, ki so jih povzročili pijani vozniki.

Vozniki James River Transportationa in ljudje, ki vozijo avtomobile prometnega ministrstva Virginije, služijo le kot poskusni vozniki avtomobilov, na katerih DADSS opravlja testiranja, in kot poskusni zajčki pri zbiranju podatkov, kako se posameznikovo telo odziva na uživanje alkohola, kakšna je absorpcija glede na starost, spol, tudi raso in telesno konstrukcijo voznika. Vsi ti podatki so potrebni pri izdelavi naprave, na katero se bodo lahko ljudje zanesli. Kot pravijo pri DADSS, hočejo narediti napravo, ki treznim ne bo delala prav nobene težave in ne bo zahtevala nobenega vzdrževanja in, seveda, da bo zdržala do konca življenjskega obdobja vsakega avtomobila.


Za vse tiste, ki radi pogledajo pregloboko v kozarec in se usedejo v avtomobil ter odpeljejo, prihodnost ni ravno rožnata. Edina rešitev zanje bodo samovozeči avtomobili, kjer količina popitega alkohola ne bo več tako pomembno vplivala na varnost v prometu. Bo pa vse odvisno od elektronike.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije