SREČEN KONEC

VIDEO: Tako se je končalo dramatično reševanje križarke

Za las so se izognili katastrofi.
Fotografija: Končalo bi se lahko tragično. FOTO: Youtube, posnetek zaslona
Odpri galerijo
Končalo bi se lahko tragično. FOTO: Youtube, posnetek zaslona

OSLO – Luksuzni križarki Viking Sky z več kot 1300 ljudmi na krovu so v soboto pred obalo Norveške v zelo zahtevnih vremenskih razmerah odpovedali motorji. Grozilo je že, da jo bo vrglo na ostre čeri, ko je posadki le uspelo obnoviti pogon in se rešiti. Vmes pa je potekalo dramatično reševanje večinoma ostarelih britanskih in ameriških turistov.

Viking Sky je bila na 12-dnevnem križarjenju vzdolž norveške zahodne obale. Na 227 metrov dolgi ladji je bilo skupaj 1373 ljudi – 915 potnikov in 458 članov posadke.

V noči na petek je izplula iz mesta Tromso na severu Norveške, v soboto popoldne pa so ji v viharnem vremenu in razburkanem morju približno dva kilometra od kraja More og Romsdal odpovedali motorji. Ladjo je začelo odnašati proti obali, zaradi česar je kapitan poklical na pomoč.


Posadka je sicer vrgla v morje svoja velika sidra, a je veliko križarko kljub temu gnalo proti obali in ostrim čerem. Na pomoč ji je priskočilo več drugih ladij, a so morali tovrstno reševanje zaradi razburkanega morja opustiti in se vrniti. Motorji so odpovedali tudi enemu od reševalnih plovil, je poročal britanski BBC.

Le nekaj minut oddaljeni od katastrofe

V nedeljo proti jutru je posadki nato vendarle uspelo zagnati tri motorje od štirih, da so lahko zategnili sidra in se začeli umikati nazaj na morje. Po nekaterih navedbah so bili že povsem blizu obale in le nekaj minut oddaljeni od katastrofe. Ladja se je nato počasi in tudi v spremstvu vlačilcev podala proti pristanišču Molde. Za pot so potem potrebovali še več ur.

Preizkušnja je bila za potnike izjemno stresna. Posnetki z ladje so prikazovali močno zibanje, naokrog je nosilo pohištvo, na potnike pa so padale celo plošče s stropa. Potniki so v reševalnih jopičih čakali na najhujše, prostore je tudi zalilo.

Preberite še:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije