ZVIŠALI SO MU KAZEN

VIDEO: Šok za Iva Sanaderja

Vrniti bo moral tudi 2,3 milijona evrov.
Fotografija: Ivo Sanader mora v zapor. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Ivo Sanader mora v zapor. FOTO: Reuters

ZAGREB – Hrvaško vrhovno sodišče je v primeru Planinska pravnomočno na šest let zapora obsodilo nekdanjega hrvaškega premierja in predsednika HDZ Iva Sanaderja. Tiskovni predstavnik zagrebškega županijskega sodišča Krešimir Devčić je za hrvaški radio potrdil, da bo Sanader moral že danes v zapor.

Hrvaško vrhovno sodišče je v torek začelo razpravo o pritožbah na prvostopenjsko sodbo 65-letnemu Sanaderju iz aprila 2017, ko je bil obsojen na štiri leta in pol zapora zaradi malverzacij pri prodaji poslovne stavbe v Zagrebu. Vrhovno sodišče je tako zvišalo kazen nekdanjemu hrvaškemu premierju, ki bo moral vrniti tudi 17 milijonov kun (2,3 milijona evrov), ki jih je pridobil s kaznivim dejanjem.

Sodba pomeni, da bo Sanader moral oditi že danes v zagrebški pripor v Remetincu, potem pa tudi v zapor. Nima namreč več pravnih možnosti, da bi prelagal pravnomočno sodbo, ker je kazen vrhovnega sodišča višja od petih let zapora. Sodišče je po izreku sodbe izdalo zaporni nalog za Sanaderja, kar pomeni, da bo njegovo hišo obiskala policija, če ga ne bi našli, pa bi za njim izdali tiralico. Sanader se je nato pojavil pred novinarji, zbranimi pred njegovim domom, in zatrdil, da ni kriv ter da gre za montiran politični proces: »To je smešno. Sodba bi morala pasti. To je še ena predstava.«



Obtožnica v primeru Planinska je bila potrjena leta 2012 kot peti korupcijski primer izmed šestih, ki so jih sprožili proti Sanaderju, ki je nepričakovano odstopil s položaja predsednika vlade leta 2009. V primeru Planinska so bile še tri osebe obsojene na po leto dni zapora, vsem pa so kazni preoblikovali v družbenokoristno delo. Med njimi je bil tudi nekdanji hrvaški minister za regionalni razvoj Petar Čobanković, ki je prvi priznal svojo odgovornost in se dogovoril s tožilstvom o kazni.

Proti Sanaderju do danes ni bilo nobene veljavne pravnomočne ali nepravnomočne sodbe, ker je ustavno sodišče razveljavilo vse prejšnje sodbe zaradi postopkovnih napak ter naložilo nova sojenja. Tako je bilo tudi v združenem primeru Hypo in Ina-Mol ter Fimi-media, ki so jih znova začeli. V obeh primerih je bil Sanader obsojen na večletne zaporne kazni.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije