GROM IN STRELA

VIDEO: Posledice, ki jih lahko na človeku pusti udar strele

Poleg smrti so posledice udar strele lahko hujše ali lažje, po navadi pa spremljajo žrtev vse življenje.
Fotografija: Smrt je skoraj neizogibna pri direktnem udaru strele, a se zgodi le v 10 odstotkih primerov. FOTO: Arhiv Slovenkih novic
Odpri galerijo
Smrt je skoraj neizogibna pri direktnem udaru strele, a se zgodi le v 10 odstotkih primerov. FOTO: Arhiv Slovenkih novic

V udaru strele je toliko energije, da bi lahko zavreli kar 50.000 skodelic kave, saj v polni moči doseže tudi do 28.000 stopinj Celzija, kar je 15-krat bolj vroče, kot je površina Sonca. Ljudje, polni elektrolitov, so zelo dobri prevodniki električnega toka, a strele zaradi svoje sile vseeno lahko povzročijo mnoge poškodbe na človeškem telesu, pravijo spletni viri.

Če ne drugega, strela na telesu vedno pusti vhodno in izhodno rano, kot bi jo na primer izstreljen naboj. Kovinski dodatki na telesu, recimo nakit ali ključi v žepu, v trenutku postanejo dodaten vir toplote, kjer se lahko pojavijo opekline, obenem pa začnejo spreminjati obliko in se celo taliti. Vname se lahko tudi obleka, čevlje in nogavice pa zaradi sile narave lahko odnese tudi daleč stran od telesa žrtve.

Video je posnet v angleškem jeziku.

Posledice, ki jih udar strele lahko pusti na človeškem telesu, so največkrat opekline, poškodbe srčnega ritma in možganov, kot je kratkotrajna izguba spomina, manjše žilice pa lahko tudi počijo, kar je pri nekaterih že pustilo zanimive rožaste vzorčke na koži, skoraj vedno pa tudi predrt bobnič. Poleg smrti so lahko hujše posledice tudi izguba zavesti, celo koma, poškodbe notranjih organov, hujše poškodbe srca in možganov.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije