HUDE POPLAVE

VIDEO: Pod vodo najmanj 200 hiš, bo potrebna množična evakuacija?

Razglašena je prva stopnja nevarnosti.
Fotografija: Poplave v BiH. FOTO: Zaslonski posnetek
Odpri galerijo
Poplave v BiH. FOTO: Zaslonski posnetek

PRIJEDOR – Na severu BiH so obilne padavine povzročile poplave. Na območju Prijedorja je minulo noč poplavilo približno 200 hiš, so sporočile lokalne oblasti. Kot so dodali, so pripravljeni tudi na evakuacijo prebivalstva. Poplave ovirajo tudi cestni promet ob nekaterih rekah.

Za območje Prijedorja na severozahodu BiH so razglasili prvo stopnjo nevarnosti, je danes poročal Radio Sarajevo. Kot so dodali, so poplavljeni številni objekti v šestih vaseh v okolici tega drugega največjega mesta v Republiki srbski. Pristojne službe in prebivalci postavljajo dodatne vreče s peskom, da bi zaščiti premoženje, rešujejo tudi živino.


S poplavami se ubadajo tudi prebivalci na območju Bosanskega Novega, kjer je voda vdrla v približno 10 objektov. Na cesti med Prijedorjem in Bosanskim Novim so se zaradi deževja sprožili zemeljski plazovi.Medtem zaradi obilnega dežja poplave grozijo tudi osrednji BiH. Pri Zavidovićih je reka Krivaja poplavila nekaj stanovanjskih objektov, pri Žepčah pa je delno poplavila cesto, ki povezuje mesto s Sarajevom in Bosanskim Brodom, je poročala hrvaška tiskovna agencija.  Žepče so sicer utrpele veliko škodo že maja 2014, ko so BiH zajele obsežne poplave.

Nevarnost ostaja do četrtka

Reka Bosna grozi z izlitjem v občini Usora, posebni protipoplavni ukrepi pa so razglašeni za Sanski Most, ki ga ogroža reka Sana, medtem ko reka Vrbanja nevarno raste na območju Kotor Varoša. Na območju Banjaluke so v reko Vrbas izpustili večjo količino vode iz akumulacijskega jezera Bočac, da bi se izognili nevarnosti novega vodnega vala, ki ga pričakujejo v naslednjih dveh dneh.

Oblasti v BiH so prejšnji teden opozorile, da do 16. maja obstaja nevarnost poplavljanja rek Une, Sane in Bosne zaradi napovedanih obilnih padavin. Vsem službam za zaščito in reševanje so naložili, naj bodo v polni pripravnosti.

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas