PREVIDNO NA DOPUSTU

VIDEO: Morski psi odslej stalnica v Jadranskem morju, storiti ne moremo nič

Dvig temperaur spreminja življenjske navade v morjih.
Fotografija: Plenilca premami jata rib. FOTO: Getty Images, Istockphoto
Odpri galerijo
Plenilca premami jata rib. FOTO: Getty Images, Istockphoto

Pretekli teden je svet obšla vest o napadu morskega psa na češkega turista, ki je z družino dopustoval v egiptovskem letovišču v Rdečem morju. Njegovo truplo so našli na plaži Marsa Alam. Domačini že opozarjajo, da tam plavanje ni varno, saj je nevarnost napada ogromna.  

Morski pes je nedavno priplaval tudi v zaliv znanega letovišča na Majorki. Prizori so bili strašljivi, turisti so v paniki zbežali tako iz morja kot s plaže. 

V Massachusettsu so te živali večkrat opažene. Nekatere od njih napadajo ljudi, spet druge se na njih ne odzovejo.


Zgroženi smo bili tudi nad posnetkom nekega biologa, ki ga je morski pes napadel kar iz globine. Taki napadi so resnično redkost, vendar posnetek kaže, da so mogoči, so sporočili z inštituta, kjer je biolog zaposlen.

Spremembe življenjskega ciklusa

V zadnjem mesecu znanstveniki opozarjajo na vpliv naraščajoče temperature morja na življenje v njem. Vprašanje, kaj se dogaja z morskimi psi, je na mestu. »Po nekaterih podatkih se je temperatura Jadranskega morja v zadnjem desetletju povprečno dvignila za 1,2 stopinje,« je za 24sata pojasnil Alen Soldo, strokovnjak z oddelka za pomorstvo splitske univerze.

Narediti ne moremo nič

Zaradi segrevanja so v Jadranu čedalje pogostejše invazivne živalske vrste, kar je neobičajno za naše okolje. Po besedah strokovnjaka se iz Rdečega morja selijo v Sredozemlje in nato do nas. Podatki namreč kažejo, da gre iz Rdečega morja v Sredozemsko vsak teden vsaj ena nova vrsta. »Ne gre le za ribe, temveč tudi za korale in glavonožce. Dvig temperature morja vpliva tudi na življenjske navade morskih psov. Ti so plenilci, za katere sta značilna dolgo življenje in majhno število mladičev, zato se ne morejo upreti plenjenju. Človek je njihov glavni sovražnik,« nadaljuje Soldo in dodaja, da dvig temperature morja posredno vpliva na njih. Število morskih psov se sicer povsod po svetu zmanjšuje, tako jih je danes le še okoli 500 vrst, od tega jih 28 vrst živi v Jadranskem morju.

Po njegovih besedah veliki beli morski pes pride v Jadran za jato tun. »Kakor gre jata, tako gre tudi veliki plenilec. Problem je le, da tukaj ne moremo storiti ničesar. Preveč je spremenljivk, na katere ne moremo vplivati,« je še povedal Soldo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije