ODSTOP

VIDEO: Množica zahteva predčasne volitve: Odstop premierja ni dovolj

Zahtevajo pravično vlado.
Fotografija: Množica v Bratislavi. FOTO: Darko Vojinovic, Ap
Odpri galerijo
Množica v Bratislavi. FOTO: Darko Vojinovic, Ap

BRATISLAVA – V slovaški prestolnici se je danes kljub odstopu zdaj že nekdanjega slovaškega premierja Roberta Fica zbralo več deset tisoč protestnikov, ki so zahtevali predčasne volitve. Ficov odstop po njihovem mnenju ni dovolj. Protesti istočasno potekajo še v več deset mestih na Slovaškem in tujini.

»Želimo volitve«, »Pravična Slovaška za naše otroke« in »Fica v zapor« je le nekaj gesel, ki so zapisana na plakatih protestnikov v Bratislavi, kjer se je po ocenah časnika Dennik N zbralo okoli 50.000 ljudi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Želijo pravično vlado

Po navedbah članov gibanja Za pravično Slovaško, ki zahtevajo neodvisno preiskavo umora preiskovalnega novinarja Jana Kuciaka, so se protestniki zbrali še v 34 slovaških mestih in 25 mestih v tujini.

Odstop Fica in imenovanje Petra Pellegrinija, ki prav tako prihaja iz vladajoče stranke Smer-SD, ni oslabilo mobilizacije kritikov slovaške vlade. »Odstop ne zadošča. Zapustiti mora javno življenje,« je povedal eden od govornikov na shodu v prestolnici.

»Tu sem bil pretekli teden in tu sem tudi danes. Ficov odstop ni dovolj. Želimo pravično vlado in ne vlade, ki nam laže,« pa je pojasnil eden od udeležencev.


Pellegrini je danes že začel pogajanja o oblikovanju nove vlade, v kateri bodo dosedanje tri koalicijske stranke. V izjavi za javnost je obljubil, da bo tudi njegova vlada ostala proevropsko usmerjena. »Predvsem pa verjamem, da bo to vlada, ki bo umirila razmere v naši državi,« je poudaril.

Fico, ki se je po umoru Kuciaka znašel pod pritiskom opozicije, je odstopil v četrtek. Kuciak je sicer preiskoval povezave med italijansko mafijo in slovaško politiki, med katerimi so bili tudi premierjevi sodelavci. Pred njim jih je že več zapustilo svoje položaje.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije