PROTESTI

VIDEO: Izredne razmere v Barceloni: odpovedan celo »el clasico«

Po podatkih policije se je zbralo več kot pol milijona protestnikov.
Fotografija: Protesti v Barceloni. FOTO: Albert Gea, Reuters
Odpri galerijo
Protesti v Barceloni. FOTO: Albert Gea, Reuters

BARCELONA – Na ulicah katalonske prestolnice Barcelona se je danes v znak nasprotovanja sodbi nekdanjim katalonskim voditeljem zbralo več kot pol milijona ljudi, je sporočila lokalna policija. Danes je sicer Katalonijo ohromila splošna stavka.

Barcelonska policija je sporočila, da se je drevi v mestu zbralo 525.000 ljudi. V mesto je prišlo več tisoč udeležencev tridnevnega protestnega pohoda, ki so se na pot podali v sredo iz mest Vic, Girona, Tarrega, Tarragona in Berga.
Protesti v Barceloni. FOTO: Juan Medina, Reuters
Protesti v Barceloni. FOTO: Juan Medina, Reuters

V Kataloniji je sicer danes potekala splošna stavka, zaradi katere so bili moteni cestni, železniški in letalski promet. Med drugim se je zaradi stavke delo ustavilo v tovarni avtomobilov Seat. Protestniki so že čez dan zaprli vhode v eno največjih barcelonskih znamenitosti cerkev Sagrada Familia, zato so jo zaprli za obiskovalce.

V Barceloni je v četrtek že četrto noč zapored izbruhnilo nasilje. Protestniki, ki so jezni zaradi obsodbe devetih katalonskih voditeljev, so zažigali smetnjake in pohištvo, ponekod je prišlo tudi do spopadov med policisti in protestniki. Od začetka tedna so aretirali več kot 110 ljudi, od tega 16 v četrtek.
Protesti v Barceloni. FOTO: Juan Medina, Reuters
Protesti v Barceloni. FOTO: Juan Medina, Reuters

S protesti in stavko zagovorniki katalonske neodvisnosti izražajo nasprotovanje sodbi španskega vrhovnega sodišča, ki je v ponedeljek devet katalonskih voditeljev obsodilo na od devet do 13 let zapora zaradi vstajništva in zlorabe javnih sredstev.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije