Veteran s sprehodom zbral 20 milijonov

Svet potrebuje junake, kakršen je veteran Tom Moore. Tik pred 100. rojstnim dnem je opravil izjemen podvig.
Fotografija:
Odpri galerijo

Karantena je nedvomno čas izzivov in izjemnih dosežkov, za enega zgodovinskih pa je poskrbel britanski vojni veteran. S svojim podvigom je namreč zbral vrtoglavih 20 milijonov evrov za zdravstvene delavce!

Zdravstveno osebje kot vojska

Tom Moore jih šteje že častitljivih 99, že konec tega meseca, 30. aprila, pa bo proslavil okrogli jubilej, ob katerem se bo lahko pohvalil z velikanskim uspehom. Do 100. rojstnega dne bo prehodil 100 dolžin svojega 25-metrskega vrta v Bedfordshiru, se je zavezal, njegov trud pa so spremljali dve britanski televizijski hiši in seveda splet. A svojo moč je očitno podcenjeval, se je izkazalo, saj je podvig sklenil 14 dni pred zastavljenim datumom, povrhu pa ni zbral le tisočaka, kot je sprva načrtoval: s svojo vztrajnostjo je namreč prepričal in navdušil več kot 600.000 dobrodelnežev, ki so tako zbrali osupljivih 13 milijonov.


Znova bo posijalo sonce, obljublja veteran. FOTO: Reuters
Znova bo posijalo sonce, obljublja veteran. FOTO: Reuters
»Nisem pričakoval, da me bo toliko ljudi vzelo resno in navijalo zame,« je ganjen Moore, ki je še priznal, da se je tudi sam podviga lotil skorajda bolj za šalo, za krajšanje časa med mukotrpno karanteno, pač. A kmalu se je izkazalo, da gre povsem zares. Kot veteran druge svetovne vojne je slikovito opisal naporne bitke z novim koronavirusom, ki ga je označil za sovražnika, zdravstveno osebje pa je v njegovih očeh vojska. »V vojni so bili v prvih vrstah vojaki, zdaj pa so zdravniki in medicinske sestre. Toda bodite brez skrbi, tudi tokrat bomo zmagali. Sonce bo znova posijalo, verjemite mi!« Bolnikom je položil na srce, da so v najboljših rokah, ne nazadnje so britanski zdravniki in sestre tudi njemu pomagali premagati raka in zlomljen kolk.

Spletna stran JustGiving, prek katere so lahko dobrodelneži prispevali denar, je bila nekaj časa tako zelo obremenjena, da se je kar sesula, prispevali so tudi zvezdniki, politiki in aristokrati, poroča BBC, med njimi tudi britanski princ William. Najmlajši Britanci za junaka Toma zdaj izdelujejo rojstnodnevno čestitko, vse več pa je glasnih pozivov, naj kapitana Moora ovenčajo kar z viteškim nazivom.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije