IZJEMNE FOTOGRAFIJE

To je vesolje, kot ga še nismo videli (FOTO)

Observatorij Jamesa Webba je na Zemljo poslal prve posnetke, ti so navdušili astronome. Je naslednik kmalu odsluženega Hubblovega teleskopa, a veliko zmogljivejši.
Fotografija: Tako jasnih posnetkov do zdaj še nismo imeli priložnosti videti. FOTO: Nasa
Odpri galerijo
Tako jasnih posnetkov do zdaj še nismo imeli priložnosti videti. FOTO: Nasa

Lani je na božični dan v vesolje poletel velik in do zdaj najbolj zmogljiv vesoljski teleskop oziroma observatorij Jamesa Webba. En mesec je potoval do Lagrangeeve točke 2, ki je od Zemlje oddaljena 1,5 milijona kilometrov, in te dni je Nasa z javnostjo končno delila prve posnetke, ki jih je na Zemljo poslal ta neverjetni teleskop. In ob pogledu nanje so onemeli tako profesionalni kot amaterski astronomi. Tako čistih in ostrih fotografij tako oddaljenih koncev vesolja namreč še niso videli.

James Webb vidi veliko dlje od Hubbla. FOTO: Nasa
James Webb vidi veliko dlje od Hubbla. FOTO: Nasa

Tako je teleskop denimo posnel eksplozijo zvezde, skupek štirih galaksij, v katerih je mogoče videti tudi nekatere posamezne zvezde, na ogromnem planetu WASP 96-b, ki je od Zemlje oddaljen več kot tisoč svetlobnih let, sestavljajo pa ga v glavnem plini, so vidni znaki, da se po njem pretaka voda. A vse to je komaj začetek. Strokovnjaki se nadejajo, da bo James Webb kmalu razkril še več podrobnosti iz globin vesolja, o katerih smo lahko doslej le sanjali, ter tako pomagal odgrniti tančico skrivnosti, za katero bi se lahko skrivali začetki vesolja in časa.

Observatorij, ki so ga skupaj razvile Nasa, Evropska vesoljska agencija (ESA) in Kanadska vesoljska agencija (CSA), je naslednik znamenitega in zelo uspešnega, vendar zdaj že več kot trideset let starega Hubblovega vesoljskega observatorija, ki se mu življenjska doba počasi izteka. Seveda pa je James Webb veliko bolj zmogljiv in občutljiv, ne nazadnje so za projekt Nasa in njeni partnerji odšteli okrog deset milijard evrov. Strokovnjaki predvidevajo, da bo observatorij deloval vsaj deset let, v najboljšem možnem scenariju pa celo 20. V nasprotju s Hubblom, ki je bil 550 kilometrov nad Zemljo in so ga lahko vzdrževale, obnavljale in popravljale posadke, ki so do njega poletele s shuttli, pa to pri novem observatoriju ne bo mogoče, saj vesoljske ladje s posadko, ki bi lahko potovala milijon in pol kilometrov v vesolje, enostavno nimamo. 

Skupek galaksij, v katerih lahko vidimo celo posamezne zvezde. FOTO: Nasa
Skupek galaksij, v katerih lahko vidimo celo posamezne zvezde. FOTO: Nasa

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije