ODZIVI

Veselje na Hrvaškem: Slovenci so res čuden narod

Hrvaški evroposlanec Slovence poziva, naj že enkrat zaprejo to poglavje.
Fotografija: Slovenija je izgubila tožbo. FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Slovenija je izgubila tožbo. FOTO: Leon Vidic, Delo

Skoraj natanko dve leti zatem, ko je Slovenija vložila tožbo proti Evropski komisiji, je Splošno sodišče EU v Luksemburgu zavrnilo tožbo Slovenije za razglasitev ničnosti delegirane uredbe, v skladu s katero je ime teran lahko navedeno na etiketi hrvaških vin.

Medtem ko je pri nas čutiti nekaj nejevolje, pa so južni sosedje pričakovano veseli odločitve evropskega sodišča. Hrvaški evropski poslanec Valter Flego je po poročanju 24sata dejal, da je teran povsem zasluženo del istrske identitete in stoletne vinske tradicije ter blagovna znamka, znana po vsej Evropi.

Flego: Slovenci naj to poglavje zaprejo

»Naši vinarji lahko mirno spijo, ker je to še ena nagrada za ves trud in ljubezen, ki jo že leta vlagajo v pridelavo vrhunskega vina. Po drugi strani pa prosimo slovenske prijatelje, da to poglavje že enkrat zaprejo. Vsaka nadaljnja zamuda v sporu je zelo nehvaležna. Zlasti glede na zastrašujoče okoliščine, v katerih so vinarji že mesece, je prava rešitev na obeh straneh meje pomagati lokalnim vinarjem, promovirati našo regijo in krepiti dobrososedske odnose,« je dejal Flego.

Pod članki v hrvaških medijih se je pojavilo kar nekaj komentarjev tamkajšnjih državljanov. Izpostavljamo nekaj najbolj odmevnih.

»Slovenci imajo na desetine tožb proti Hrvaške in še nikoli nobene niso dobili. To pa je res čuden narod.«

»Teran je naš. Še Istra do Trsta nam manjka.«

»Ljudje na Hrvaškem nimajo za jesti, vi pa se ukvarjate z nekim teranom.«
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije