SPET CARINE?

Velika Britanija in EU daleč od dogovora

Pogajanja o brexitu se nadaljujejo, Johnson ostaja pesimističen .
Fotografija: Ursula von der Leyen in Boris Johnson nista nič bližje dogovoru.  FOTO: Pool Reuters
Odpri galerijo
Ursula von der Leyen in Boris Johnson nista nič bližje dogovoru.  FOTO: Pool Reuters

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je po današnjem telefonskem pogovoru z britanskim premierjem Borisom Johnsonom sporočila, da EU in Velika Britanija nadaljujeta pogajanja o prihodnjih odnosih po brexitu. Britanski premier je dejal, da sta strani še vedno daleč stran glede ključnih vprašanj. »Naši pogajalci so v zadnjih dneh delali dan in noč. Kljub izčrpanosti po skoraj enem letu pogovorov in čeprav so bili že večkrat prekoračeni roki, oba misliva, da je odgovorno, da naredimo dodatno miljo,« je povedala von der Leynova. Dodala je, da sta pogajalce pooblastila za nadaljevanje pogajanj, da bi videli, ali je še mogoče doseči dogovor. »Pogajanja se nadaljujejo tu v Bruslju.«

Britanski premier za televizijo Sky News dejal, da sta strani glede na trenutno stanje še vedno daleč stran pri ključnih vprašanjih. Ob tem je izrazil upanje, da bodo z EU dosegli dogovor, a da neuspeh pogajanj ostaja najverjetnejši. Kljub temu bodo nadaljevali pogovore. »Velika Britanija zagotovo ne bo zapustila pogovorov,« je dejal Johnson, hkrati pa opozoril, da se morajo pripraviti na trgovanje po pravilih Svetovne trgovinske organizacije (STO). Johnson je ponovil svoj predlog, da bi se neposredno pogajali s posamičnimi državami EU.

Čas za dogovor o prihodnjih odnosih po brexitu se dejansko izteka. Sporazum, če bo dosežen, je treba še ratificirati, preden se čez manj kot tri tedne izteče prehodno obdobje, v katerem je Otok še del evropskega notranjega trga in carinske unije. Ključna področja, na katerih ostajajo razlike, so ribištvo, enaki konkurenčni pogoji in upravljanje sporazuma.

Če dogovora do konca leta ne bo, bodo trgovinski odnosi med EU in Velike Britanije temeljili na pravilih STO, kar pomeni carine, kvote in druge trgovinske ovire, ki jih v 47 letih britanskega članstva v EU ni bilo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije