VOJNE GROZOTE

Večje groze si ni mogoče zamisliti: Zelenski Ruse obtožil posilstev, celo dojenčka

Organizacije za človekove pravice na podlagi pričanj žrtev opozarjajo, da se posilstva v Ukrajini uporabljajo kot »orožje«.
Fotografija: Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. FOTO: Reuters

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je danes dejal, da so dobili poročila o več sto primerih posilstev, ki so jih v Ukrajini na ozemljih, od koder se je nedavno umaknila ruska vojska, zagrešili ruski vojaki. V video nagovoru litovskemu parlamentu je Zelenski dejal, da so bili žrtve spolnih napadov tudi majhni otroci.

Preberite še: 

image_alt
Strah pred kemičnim orožjem, Rusija naj bi v napadu uporabila neznano snov

»Vsak dan odkrivamo nova množična grobišča. Zbirajo se pričanja, na tisoče žrtev, na stotine primerov mučenj. Trupla odkrivamo v kleteh in jarkih. Zabeleženih je bilo več sto primerov posilstev, tudi mladih deklet in otrok, celo dojenčka,« je dejal.

Litovski predsednik Gitanas Nauseda je v odzivu na te navedbe dejal, da si večje groze sploh ni mogoče zamisliti.

Preberite tudi

image_alt
Vse bolj živčni Putin Švedski in Finski poslal opozorilo: Ne storita tega

Organizacije za človekove pravice na podlagi pričanj žrtev opozarjajo, da se posilstva v Ukrajini uporabljajo kot »orožje«. AFP navaja pričevanje Ukrajinke, ki je povedala, da sta jo ruska vojaka napadla, potem ko sta izvedela, da je njen mož v vojski.

Zelenski je sicer v nagovoru litovskemu parlamentu mednarodno skupnost znova pozval, naj pomaga njegovi državi pri obrambi proti ruskim silam. Poleg tega je EU spet pozval, naj se odpove ruskemu plinu, s prihodki od katerega Moskva financira vojno v Ukrajini.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije