VEČ KOT 5.000 LJUDI

Več tisoč migrantov vdrlo v Španijo, poročajo o rekordnem valu (VIDEO)

Španija je razporedila vojsko na meji z Marokom.
Fotografija: Nekateri so priplavali po morju, drugi so v času nizke oseke preprosto prišli peš z obal nekaj kilometrov južneje, spet drugi so pripluli na majhnih gumijastih čolnih. FOTO: Jon Nazca, Reuters
Odpri galerijo
Nekateri so priplavali po morju, drugi so v času nizke oseke preprosto prišli peš z obal nekaj kilometrov južneje, spet drugi so pripluli na majhnih gumijastih čolnih. FOTO: Jon Nazca, Reuters

V špansko eksklavo Ceuta na severni obali Maroka se je od ponedeljka prebilo na tisoče migrantov, več deset jih je medtem davi premagalo visoko ograjo in prišlo v Melillo. Naval afriških migrantov na eksklavi, ki predstavljata edino kopensko mejo med Afriko in Evropsko unijo, je sicer že nekaj časa povečan, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Vdor migrantov, kakršnemu so bili v ponedeljek priče v Ceuti, je po poročanju AFP rekorden. V to eksklavo se je namreč v enem samem dnevu uspelo prebiti najmanj 5.000 ljudem, med njimi okoli tisoč mladoletnikom.



Nekateri so priplavali po morju, drugi so v času nizke oseke preprosto prišli peš z obal nekaj kilometrov južneje, spet drugi so pripluli na majhnih gumijastih čolnih. Več sto se jih je poleg tega davi zgrnilo na mejni prehod Fnideq in poskusilo še tam. Maroški policisti večinoma niso posredovali, poroča AFP.

Prispele migrante, večinoma Maročane, je v ponedeljek popisal Rdeči križ, nato pa so jih odpeljali v sprejemni center. Španske in maroške oblasti zdaj razpravljajo, kako ukrepati naprej. Špansko notranje ministrstvo je sicer že napovedalo takojšnjo napotitev dodatnih 200 policistov in pripadnikov civilne garde v Ceuto.

FOTO: Jon Nazca, Reuters
FOTO: Jon Nazca, Reuters


Kot so še dodali, so z Marokom nedavno dosegli dogovor o vračanju maroških državljanov iz Ceute domov. Nazaj v Maroko so tudi že izgnali večino od okoli sto migrantov, ki so v Ceuto priplavali zadnji konec tedna aprila.

Iz Melille medtem danes poročajo, da je poskušalo tamkajšnjo ograjo zgodaj zjutraj premagati okoli 300 migrantov »iz podsaharske Afrike«, uspelo je 85.

Po podatkih Madrida je letos do 15. maja v Ceuto po kopnem ali morju prišlo 475 migrantov, medtem ko so jih v istem obdobju lani našteli le 203.

AFP ocenjuje, da je okrepljen val migrantov tudi posledica diplomatskega spora med Madridom in Rabatom, potem ko je prišlo na dan, da je sredi aprila v severno Španijo prispel vodja Fronte Polisario, gibanja za neodvisnost Zahodne Sahare, Brahim Ghali. Prišel je sicer na bolnišnično zdravljenje, potem ko je zbolel za covidom 19, a je njegov prihod močno razburil Rabat.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije