IZGINILI

Več sto ljudi pobegnilo iz karantene na smučišču

Čez noč so jim odredili karanteno, ker so iz Velike Britanije.
Fotografija: Švica. Verbier je priljubljeno smučišče Britancev. FOTO: Shutterstock Photo
Odpri galerijo
Švica. Verbier je priljubljeno smučišče Britancev. FOTO: Shutterstock Photo

Več sto britanskih gostov, ki so jim zaradi domnevno novega seva novega koronavirusa na Otoku v švicarskem smučarskem središču Verbier odredili karanteno, je čez noč skrivnostno izginilo iz hotelskih sob, kjer bi morali biti v izolaciji. 

Švicarske oblasti so pred božičem odredile karanteno za skupno kar 420 britanskih gostov. Kakih 50 jih je nato nemudoma zapustilo letovišče, drugi pa so, namesto da bi uživali na belih strminah, obtičali v hotelskih sobah. A danes jih je bilo tam le še kakih deset, je povedal tiskovni predstavnik občine Bagnes, del katere je Verbier, Jean-Marc Sandoz. To so ugotovili, ko so pladnji, na katerih so jim danes pred vrata prinesli zajtrk, ostali nedotaknjeni. Sandoz je dejal, da razume njihovo odločitev za odhod in obenem skritiziral po njegovem preuranjeno in nepremišljeno odločitev oblasti, da za ljudi, ki prihajajo iz Velike Britanije, uvedejo obvezno karanteno, in da ta velja celo retroaktivno, torej tudi za tiste, ki so takrat že bili v Švici.

»Družine z majhnimi otroki so nenadoma obtičale na 20 kvadratnih metrih. To je neizdržno,« je ponazoril Sandoz. Kot je še dodal, so se nekateri od izginulih Britancev medtem že znova pojavili v Franciji, kjer so smučišča sicer v okviru protikoronskih ukrepov zaprta, a jim vsaj ni treba v karanteno.


Švica prepovedala lete z Otoka

Švica je 20. decembra (po novici o novem sevu koronavirusa na Otoku) prepovedala vse lete iz Velike Britanije, dan kasneje pa odredila, da morajo vsi, ki so po 14. decembru prišli iz te države, retroaktivno v karanteno, in sicer za 10 dni od datuma prihoda. V Verbieru v kantonu Valais je bila približno petina vseh gostov Britancev. Teh zdaj ni več in jih verjetno to sezono tudi ne bo, poleg tega pa je zdaj manj domačih obiskovalcev, saj so se ti ustrašili nevarne mutacije virusa z Otoka.

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas