PREDSEDNIŠKE VOLITVE

Volilni dan v ZDA: Trump namiguje na goljufijo

Svoj glas je že oddalo okoli 100 milijonov volivcev.
Fotografija: Se bo moral Donald Trump posloviti od Bele hiše? FOTO: Carlos Barria Reuters
Odpri galerijo
Se bo moral Donald Trump posloviti od Bele hiše? FOTO: Carlos Barria Reuters

ZDA so v pričakovanju odprtja volišč in odločitve: jih bo še naprej vodil republikanec Donald Trump ali ga bo v Beli hiši zamenjal demokrat Joe Biden.

Svoj glas je sicer s predčasnim glasovanjem in na odprtih voliščih že oddalo okoli 100 milijonov ljudi. Medtem je število okuženih s koronavirusom naraslo na 9,3 milijona. Volilno pravico ima sicer nekaj manj kot 240 milijonov Američanov.

Kljub temu, da so številni glasovali predčasno, oblasti opozarjajo na morebitno gnečo na voliščih. Teh je zaradi ukrepov proti pandemiji letos manj. Na voliščih sicer pričakujejo tudi številne merilce javnih mnenj, ki bodo zbirali informacije vzporednih volitev. Te utegnejo biti letos toliko bolj pomembne, ker je v igri toliko glasov po pošti pa je zlasti Trump napovedal, da bodo njegovi strankarski prostovoljci natančno preverjali, ali bodo volitve legitimne.

Grožnja politika, ki pričakuje poraz

Donald Trump na zborovanju v Michiganu. FOTO: Carlos Barria, Reuters
Donald Trump na zborovanju v Michiganu. FOTO: Carlos Barria, Reuters
Kot piše CNN, je Trump očitno precej živčen, saj je tudi zadnji dan kampanje namenil prepričevanju ljudi, da so volitve nameščene v prid njegovemu nasprotniku. V svojem zadnjem nastopu v Pensilvaniji je celo zagrozil, da bo vložil tožbo, če si bodo volilne komisije drznile preštevati sicer povsem legitimne glasovnice po pošti. Te so namreč velik trn v peti republikancem, ki naj bi sicer v veliki večini svoj glas oddali na voliščih. Kot menijo, je z oddaljenim načinom glasovanja (zanj so se mnogi odločili zaradi ukrepov in koronavirusa) možnost za prirejanje izidov večje. 

Trumpovo žuganje in namigovanje na goljufijo mnogi vidijo kot grožnjo iz obupa nekoga, ki pričakuje poraz. Vrhovno sodišče ZDA je namreč potrdilo odločitev Pensilvanije, da veljajo tudi glasovnice, ki pridejo po pošti na volišča tri dni po volitvah, če so bile oddane na pošti do vključno 3. novembra. Vendar je sodišče obenem sklenilo, da bo morda o teh glasovnicah ponovno odločalo po volitvah, zato jih bodo hranili posebej.

Biden ne želi nič prepustiti naključju

Tudi Biden, za katerega je v kampanji nastopal tudi nekdanji predsednik Barack Obama, ljudi pa zabavala Lady Gaga je bil zadnji dan pred volitvami v najbolj ključni državi, Pensilvaniji, in skušal poskrbeti za čim večjo udeležbo temnopoltih volivcev. »Trump verjame, da lahko volijo le bogatejši,« je dejal in pandemijo koronavirusa označil za dogodek množičnih smrti za temnopolte. Biden sicer ne želi nič prepustiti naključju, zato so v njegovem štabu za danes presenetljivo napovedali še obisk Philadelphie in njegovega rodnega Scrantona v Pensilvaniji. Podpredsedniška kandidatka Kamala Harris bo nastopila v Detroitu.



Demokrati so v ponedeljek dosegli pomembno sodno zmago v Teksasu, kjer je konservativni zvezni sodnik zavrnil tožbo republikancev, naj se razveljavi 127.000 glasovnic v Houstonu, ker so ljudje glasovali iz svojih avtomobilov. Demokrati se prejšnja leta niti ne bi trudili s tožbami v tradicionalno republikanskem Teksasu, kjer pa se letos presenetljivo obeta zelo tesen izid.

Volilni dan se je že začel

Volilni dan v ZDA. FOTO: Mario Anzuoni, Reuters
Volilni dan v ZDA. FOTO: Mario Anzuoni, Reuters
S tradicionalnim polnočnim glasovanjem v nekaterih vaseh v ameriški zvezni državi New Hampshire se je volilni dan že začel. Iz vasic Dixville Notch in Millsfield, kjer so najbolj pohiteli, so medtem že prišli prvi izidi: v prvi je zmagal Biden, v drugi Trump.

Volišča so že odprta tudi v New Yorku, New Jerseyju, Virginiji in več drugih zveznih državah na vzhodni obali ZDA (od 6. ure po krajevnem času (12. ure po srednjeevropskem). Prav tako že lahko volijo v Pensilvaniji (od 13. ure), ki velja za eno ključnih držav na predsedniških volitvah.

Ker se ZDA razprostirajo v šestih časovnih pasovih, se bodo volišča v državi odpirala in zapirala postopoma. Na Aljaski se bodo tako volišča zaprla šele v sredo ob 6. uri po srednjeevropskem času, na Aleutih kot zadnjih pa še uro kasneje.

Glede na ankete in množično udeležbo demokratov na predčasnih volitvah naj bi bil sicer v prednosti Biden, ki naj bi imel nekoliko več možnosti, da pride do potrebnih 270 elektorskih glasov. Trump po drugi strani računa, da bodo njegovi volivci danes množično prišli na volišča. Mnogi tudi svarijo, da so jih pred štirimi leti podobne napovedi povsem zavedle.

Ob predsedniških volitvah danes v ZDA potekajo tudi volitve vseh 435 poslancev v predstavniškem domu ameriškega kongresa in 35 od stotih senatorjev, pa še številne lokalne volitve in glasovanja o različnih vprašanjih.

V strahu pred protesti

Ob volitvah v ZDA nekoliko s strahom pričakujejo tudi nove množične proteste. Številni lastniki lokalov po ameriških mestih se bojijo izgredov, zato so izložbe za vsak primer zaščitili z lesenimi ploščami.

Poročajo tudi, da je pred volilnim dnem močno narasla prodaja orožja, ljudje so namreč pred trgovinami stali v vrstah. Trump je sicer znan po tem, da še naprej dovoljuje prodajo orožja, njegovi nasprotnike pa se zavzemajo za prepoved in boljši nadozr trgovanja z orožjem.


 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije