ZDRAVSTVENA KARTOTEKA

V tajnosti zbirajo podatke bolnih, zdravniki o tem ne vedo nič

Okoli 300 zaposlenih, od tega 150 pri Googlu, je zbiralo in obdelovalo podatke več kot 50 milijonov pacientov iz 21 ameriških držav.
Fotografija: FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
FOTO: Leon Vidic, Delo

Google zbira ogromno podatkov o uporabnikih. Njihovo beleženje je skorajda nemogoče ustaviti, saj se dogaja mimo vednosti uporabnikov. Tokrat je v ospredje prišla afera o največjem zbiranju zdravstvenih podatkov doslej. Kot je poročal Wall Street Journal (WSJ), je okoli 300 zaposlenih (od tega 150 pri Googlu) zbiralo in obdelovalo podatke več kot 50 milijonov pacientov iz 21 ameriških držav.

Za projektom Nightingale je stalo podjetje Ascension, eden od največjih izvajalcev zdravstvenih storitev v ZDA. Da je šlo za tajnost podatkov, je prek platforme Daily Motion sporočil neznani žvižgač, ki je v videu objavil, kaj se dogaja za zaprtimi vrati.

V Googlu so priznali, da so zbirali ranljive podatke. FOTO: Reuters
V Googlu so priznali, da so zbirali ranljive podatke. FOTO: Reuters
O zbiranju podatkov menda ni vedel nihče nič, ne zdravniki, ne pacienti, z izjemo Googla in omenjenega ponudnika zdravstvenih storitev, ki oskrbuje 2.600 bolnišnic v 21 ameriških državah.

Iz Googla so sporočili, da ne gre za skrivanje podatkov, ampak o tem niso želeli obvestiti javnost, saj so bili šele v začetni fazi projekta. Kot trdijo viri, so do zdaj zbrali 10 milijonov dokumentov. Pri Googlu so še zapisali, da je zbiranje takih podatkov običajna praksa in po zakonu iz leta 1996 jo nudijo podjetjem, ki nudijo zdravstveno zaščito.

Mimo vednosti pacientov, tako WSJ, so zbirali laboratorijske izvide, diagnoze, evidence o hospitalizaciji, zdravstvenih težavah pacientov, terapijah in podatke iz skeniranih dokumentov. Več kot 150 zaposlenih v Googlu je imelo popoln dostop do bolnikove zdravstvene zgodovine, skupaj z njihovimi imeni in datumi rojstva.

Zakaj potrebujejo podatke? Iz dokumentov izhaja, da bi Google lahko osebne zdravstvene podatke uporabil pri ustvarjanju nove umetne inteligence in drugih orodij, hkrati pa bi ustvarili programsko opremo za individualni pristop pri zdravljenju.

Kritiki projekta so na nogah, saj menijo, da so pacientom odvzeli nadzor nad njihovimi lastnimi podatki, hkrati pa bi te podatki lahko naprej prodajali za optimizacijo prodaje pri farmacevtskih izdelkih in zdravstvenih storitvah.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije