OMEJITVE

V Švici referendum o PCT-pogoju

Švicarji že drugič glasovali. Po napovedih omejitve ostajajo.
Fotografija: Prizor z nedavnega protesta proti covidnim ukrepom v Zürichu FOTO: Arnd Wiegmann/Reuters
Odpri galerijo
Prizor z nedavnega protesta proti covidnim ukrepom v Zürichu FOTO: Arnd Wiegmann/Reuters

Švicarski volilni upravičenci so na nedeljskem referendumu že drugič v pol leta odločali o ukrepih v boju proti novemu koronavirusu. In kakor je pokazala projekcija švicarskega inštituta za javnomnenjske raziskave GSF Bern, jih večina – natančneje 63 odstotkov – podpira vladne ukrepe in omejitve, med katerimi je tudi pravilo PCT. Prav potrdilo o prebolevnosti, cepljenju ali testiranju je bil razlog za sklic referenduma, saj organizatorji trdijo, da po nepotrebnem omejuje njihovo svobodo.

Švica ima eno izmed najnižjih stopenj precepljenosti v Zahodni Evropi: cepljeni sta manj kot dve tretjini prebivalcev. V zadnjem času je začelo število okužb skokovito naraščati, pri čemer vsak teden naštejejo za od 40 do 50 odstotkov več novih okužb. Zvezna vlada že od začetka pandemije išče ravnotežje med ukrepi za omejitev širjenja okužb in sistemom neposredne demokracije, v katerem ima ljudstvo pogosto dobesedno zadnjo besedo.

Protikoronski ukrepi v Švici so bili razmeroma blagi v primerjavi z drugimi evropskimi državami, po drugi strani pa poleti, ko je število novih primerov močno upadlo, Švicarji niso imeli vsesplošnega slavja kot, denimo, Britanci. Septembra so uvedli covidni certifikat oziroma dokazilo o prebolelosti, cepljenju ali negativnem (plačljivem) testu, ki je bil pogoj za vstop v vse gostinske lokale, kinodvorane, muzeje, na športne prireditve in univerzitetna predavanja.

A vsi se z ukrepi ne strinjajo. Skupina Prijatelji ustave, ki je zbirala podpise za referendum, vztraja, da covidno potrdilo ustvarja sistem »apartheida« in »družbo dveh hitrosti«. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije