Izredne razmere: imajo le tri respiratorje, nakupujejo vreče za mrtve

V Srbiji največ obolelih do zdaj, izraziti upad v BiH.
Fotografija: Situacija v mestu Novi Pazar je zelo resna (simbolična fotografija). FOTO: Voranc Vogel
Odpri galerijo
Situacija v mestu Novi Pazar je zelo resna (simbolična fotografija). FOTO: Voranc Vogel

Povečevanje števila novookuženih z virusom sars-cov-2 se ne nadaljuje le pri nas in na Hrvaškem, precej bolj dramatično je v Srbiji, kjer so ob 4.905 testih potrdili 254 novih primerov. Za covidom 19 so umrle še tri osebe. Skupno število okuženih je naraslo na 14.046, od začetka epidemije pa je umrlo 230 ljudi. V Srbiji je trenutno aktivnih 1.312 primerov, 31 ljudi diha ob pomoči respiratorja.

Izredne razmere so v mestu Novi Pazar na jugu Srbije, kjer je okuženih že več kot 500 ljudi, od tega naj bi jih imelo 100 hudo obliko covida 19. Na razpolago naj bi bili le trije transportni respiratorji. V mesto, kjer je zdravstveno osebje že na koncu z močmi, je prispela vojska. Mestne oblasti so ukazale nabavo potrebne opreme, med drugim 200 vreč za posmrtne ostanke, poroča Nova.rs. Po družbenih omrežjih krožijo informacije o številnih smrtnih žrtvah.

Ob prihodu iz Srbije, Severne Makedonije ali BiH v Slovenijo je treba v 14-dnevno karanteno, saj so te države na seznamu tistih s poslabšano epidemiološko sliko. FOTO: Leon Vidic, Delo
Ob prihodu iz Srbije, Severne Makedonije ali BiH v Slovenijo je treba v 14-dnevno karanteno, saj so te države na seznamu tistih s poslabšano epidemiološko sliko. FOTO: Leon Vidic, Delo
V Severni Makedoniji so v preteklih 24 urah ob 870 opravljenih testih potrdili 176 novih okužb. Umrlo je še devet bolnikov, 80 pa jih je okrevalo, je sporočilo ministrstvo za zdravje v Skopju. V Severni Makedoniji je za covidom 19 umrlo skupno 286 ljudi, trenutno pa imajo aktivih 3.479 primerov.

Upad v BiH

V Bosni in Hercegovini so v preteklem dnevu potrdili 108 novih primerov okužbe, kar je precej manj kot dan pred tem, ko so jih zabeležili 172. V Federaciji BiH so v preteklih 24 urah potrdili 68 okužb, v Republiki Srbski pa 40. Največ okuženih v Federaciji BiH je v Sarajevu (33) in Tuzli (13). Večina novih okužb je pri delavcih tovarne za predelavo rib pri kraju Stoca v Federaciji BiH.

Slovenija je vse tri države – Srbijo, Severno Makedonijo in BiH – uvrstila na seznam držav s poslabšano epidemiološko sliko. To pomeni, da se osebam, ki vstopajo v Slovenijo in imajo stalno ali začasno prebivališče v teh državah, odredi 14-dnevna karantena.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije