ZAMENJAVA

V splitski bolnišnici zamenjali identiteto umrle pacientke: na pogrebu napačni svojci

Objavljeno 12. maj 2020 12.33 | Posodobljeno 12. maj 2020 12.37 | Piše: P. K., STA

Napako so ugotovili, ko se je ena od njiju v ponedeljek vrnila v dom.

Bizarna zgodba prihaja iz Splita. FOTO: Shutterstock Photo
Direktor splitskega kliničnega centra Julije Meštrović je v ponedeljek zvečer ponudil odstop, ker so v bolnišnici zamenjali identiteto dveh starejših in dementnih bolnic, od katerih je ena umrla. Ženski so aprila pripeljali v bolnišnico iz dveh različnih domov za starejše. Napako so ugotovili, ko se je ena od njiju v ponedeljek vrnila v dom.

Do zamenjave identitet žensk, ki sta bili rojeni v letih 1931 in 1939, je očitno prišlo, ko so ju 10. aprila sprejeli v splitsko bolnišnico ob približno istem času. Nobena ni bila zmožna komunicirati z medicinskim osebjem, odzivali se tudi nista na svoje ime. Njuno zdravljenje je tudi potekalo pod napačnimi imeni. Ena izmed žensk je umrla 16. aprila. Na pogrebu je bil njen nečak, a krste zaradi epidemije novega koronavirusa niso odpirali, zato moški, sicer zagrebški odvetnik, ni ugotovil, da umrla ni njegova teta.
Na pogrebu je bil njen nečak, a krste zaradi epidemije novega koronavirusa niso odpirali, zato moški, sicer zagrebški odvetnik, ni ugotovil, da umrla ni njegova teta.

Druga ženska, ki je zbolela za koronavirusno boleznijo 19, je okrevala in se je ponedeljek vrnila v dom za starejše. Tam pa so zaposleni v domu ugotovili, da gre za drugo osebo in ne za njihovo varovanko. Ravnatelj splitskega KBC Meštrović je nemudoma zatem v ponedeljek zvečer hrvaškem ministru za zdravstvo Viliju Berošu ponudil odstop. Skupaj sta se tudi opravičila družini ženske, ki je dejansko umrla. Uvedli so tudi preiskavo, kako je prišlo do zamenjave identitete. O odstopu Meštrovića bo danes odločal upravni svet splitske bolnišnice, na koncu bo svoje stališče sporočil tudi minister.

Zamenjava identitet v splitski bolnišnici ni bila prva, za katero je javnost izvedela. 2. maja se je tako zgodilo, da so zdravo žensko, ki je bila varovanka doma za starejše v Splitu, zadržali v bolnišnici, medtem ko so bolnico s covidom-19 vrnili v dom za starejše.
Deli s prijatelji