NEODVISNOST DA ALI NE?

V Španiji vre, dosegli so kritično točko

Objavljeno 20. oktober 2017 21.45 | Posodobljeno 20. oktober 2017 21.45 | Piše: STA, Ma. M.

Španska vlada bo sicer predvidoma v soboto na izredni seji odločila, kako bo ustavila katalonske načrte za razglasitev neodvisnosti.

BRUSELJ – Španski premier Mariano Rajoy je po vrhu EU v Bruslju povedal, da je njegova vlada glede Katalonije dosegla »kritično točko«. Španska vlada bo sicer predvidoma v soboto na izredni seji odločila, kako bo ustavila katalonske načrte za razglasitev neodvisnosti.

»Dosegli smo kritično točko,« je danes po koncu vrha voditeljev držav EU, ki so podprli njegovo vlado, dejal Rajoy, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

»Z vsemi sredstvi smo se poskušali izogniti težki situaciji,« je poudaril. »Vendar boste razumeli, da je državi in vladi EU težko gledati nespoštovanje pravne države z izvedbo referenduma,« je dodal španski premier.

Španska vlada bo sicer predvidoma v soboto na izredni seji odločila, s kakšnimi konkretnimi ukrepi namerava ustaviti načrte katalonskih oblasti za razglasitev neodvisnosti.

Ravnala bo po ustavi

Gre za ukrepanje v skladu s 155. členom ustave, po katerem se je vlada odločila poseči, ker katalonska regionalna vlada Carlesa Puigdemonta ob izteku postavljenega ultimata ni privolila v končanje prizadevanj za neodvisnost. Konkretne ukrepe mora potrditi še senat, kjer ima Rajoyeva Ljudska stranka večino. To naj bi se zgodilo do konca oktobra.

V Rajoyevi stranki so sicer nakazali, da imajo katalonski »separatisti« še vedno čas, da se odrečejo svojim prizadevanjem za neodvisnost in se tako izognejo odpravi avtonomije Katalonije.

Puigdemont je v četrtkovem pismu španski vladi napovedal, da bo v primeru nadaljnjega zaostrovanja ukrepov španske vlade proti Kataloniji uradno razglasil neodvisnost.

Deli s prijatelji